Kiusattu menee rikki

23.3.2017 4:00

Koulukiusaaminen on vaiettu aihe. Kiusaaminen on todella vakava ongelma sen ollessa henkistä tai fyysistä väkivaltaa. Yksi päivä voi muuttaa lapsen tai nuoren elämän kokonaan. Kohteeksi voi joutua kuka tahansa, ja siitä hetkestä alkaa helvetti. Päivittäistä kiusaamista joutuu kokemaan koulussa sekä sosiaalisessa mediassa ja eri sähköisissä keskusteluketjuissa.

Kiusattu jää usein yksin enkä toivo kenellekään sitä tuskan ja yksinäisyyden tunnetta, jota uhri joutuu kokemaan. Usein kiusattu hakee ensiksi syytä itsestään, mutta kiusaaminen ei ole ikinä kiusatun vika. Kiusaaminen jättää elinikäiset syvät arvet ja aiheuttaa itsetunnon alenemista, ahdistuneisuutta, itsetuhoisia ajatuksia tai tekoja.

Ihminen menee rikki. Millä tavoin kiusaamista voisi ehkäistä? Tiiviimpää kodin ja koulun yhteistyötä. Asenteiden muuttamista. Konkreettisia toimenpiteitä. Erilaiset projektit ja tapahtumat koulukiusaamista vastaan. Yhteistyö muiden viranomaisten ja tahojen kanssa. Tärkeintä on ymmärtää, havaita ja puuttua heti kiusaamiseen.

Anu Pirinen (ps.), Kuusankoski