Kevät toi roskat

19.4.2017 4:00

Kevät tuli, ja samalla tuli kestoärsykki eli roskat luonnossa. Jotkut ihmiset heittelevät niitä joka paikkaan. Miksi?

Olin toissa päivänä kävelemässä ja valokuvaamassa Niivermäen luonnonsuojelualueella, niin sinnekin luontopolulle oli heitelty roskia. Siellä oli karkkipapereita säännöllisin välimatkoin, banaaninkuoria hintalapulla (Prisma Kotka 14.4. luomubanaani 1,89 €/kg ), tupakka-askeja ainakin kahta eri merkkiä, energiajuomatölkkejä, epämääräisiä valkoisia papereita ja kiiltäviä pusseja.

Keräsin niitä mukaani niin paljon kuin käsiini ja kameralaukkuun sopi, ja päätin ensi kerralla ottaa muovipussin mukaani helpottamaan roskien pois vientiä. Ihmetyttää niiden ihmisten järjenjuoksu, jotka menevät luonnonsuojelualueelle nauttimaan (?) luonnosta, ja samalla jättävät jälkeensä roskaa. Jos jaksaa kantaa täysinäisiä eväsjuttuja metsään, niin luulisi jaksavan kantaa myös niiden kääreet tyhjinä pois. Niivermäki on todella ihana paikka, ja sen soisi pysyvän puhtaana.

Toinen asia, mikä pitää varsinkin näin keväällä muistaa, on se ettei Niivermäen luontopolku ole koirapolku. Koirien tulee olla kytkettynä. Ja ne koiranjätökset, olkoon vaikka kuinka maatuvaa, niin ei niitä tarvitse jättää keskelle luontopolkua.

Siru Tuominen, Kouvola