Kouvolan ääni paremmin kuuluviin

20.4.2017 4:00

Kouvola näyttää jääneen kuntien välisessä yhteistyössä muiden jalkoihin.

Kunnallisessa liikelaitos-yhteistyössä historia näyttää toistavan itseään.

Carean neuvottelupöydissä Kouvolan tarpeita ei ole otettu vakavasti. Kotkan johdon suunnalta jopa vihjailtiin vuosi sitten tiettyjen Kouvolan terveyspalvelujen poistumisella, ellei Kymenlaakson Sähkön osakekauppa toteudu. Ihmisjoukkojen terveyspalveluilla pelaaminen on moitittavaa. Toivottavasti Carea ottaa nyt Kouvolankin omakseen, sillä odotukset ovat korkealla.

Vastaavanlaista menoa on havaittavissa Xamkin toiminnassa, joka on hiljattain ottanut velkaa tapahtumakeskusinvestointiin Mikkeliin. Takaajina ovat Mikkelin, Kotkan, Kouvolan ja Savonlinnan asukkaat. Kotka taas havittelee uutta kampusta kantasatamaan vauhdittamaan muita kantasatamaprojektejaan. Samalla Kouvolan kampuksen ilmapiiri on heikentynyt ja työntekijöitä lähtenyt yt-neuvottelujen johdosta.

Keskusteluissa on ollut myös Kouvolan ja Kotkan ICT-toiminnan tai vesilaitosten yhdistäminen. Vesilaitosten yhdistämistä perustellaan valtakunnallisesti merkittävällä vesiyhtiöllä, joka pystyisi hoitamaan kaupunkien kasvavan korjausvelan. Vesilaitosten yhdistäminen ei korjausvelkaa poista vaan Kouvolan on omalla aktiivisella otteella pidettävä huolta, että infrastruktuuri pysyy kunnossa ja korjausvelka kohtuullisena.

Samanlaisia vivahteita on nähtävissä myös Etelä-Kymenlaakson kehittämisyhtiön tapauksessa, jossa osa Etelä-Kymenlaakson kunnista vaikuttaa varsin tyytymättömiltä saamaansa palveluun. Suurin osa resursseista näyttää ohjautuvan Kotkan kehittämiseen.

Kunnallisessa liikelaitosyhteistyössä historia näyttää toistavan itseään. Ensin puhutaan kauniita yhteisestä, valtakunnallisesti merkittävästä yhtiöstä, joka pystyy hoitamaan lisääntyvät tarpeet. Alkuneuvotteluissa jaetaan osakkeet, jonka jälkeen alkaa vuosikausia kestävä investointien, toimintojen ja resurssien ”poliittinen vivuttaminen”. Osingot käytetään menoihin, jotka kasvattavat toimintakuluja. Lopulta vaaditaan muita osakkaita omistusjärjestelyihin, jotta rahaa saadaan uusiin kohteisiin. Häviäjinä ovat yhtiö sekä asukkaat kollektiivisesti.

Kouvolassa yhteistyön on sujuttava ensin kaupungin sisällä, jolloin yhteistyössä voidaan onnistua muiden sidosryhmien kanssa. Asukkaiden rahoittaman toiminnan tulee perustua ahkeraan, rehelliseen ja innovatiiviseen tekemisen meininkiin, ei ”poliittiseen vivuttamiseen”. Kouvola voi tehdä yhteistyötä Kotkan kanssa, mutta myös muut kymmenen naapurikuntaa tulee huomioida potentiaalisina yhteistyötahoina. Yhteistyökumppaneita tulisi etsiä myös kauempana olevista kunnista sekä yliopistoista ja yksityisistä toimijoista.

Tomi Mallat, diplomi-insinööri, Kouvola