Risut eivät ole jätettä

16.5.2017 4:00

Kun puut kasvavat, niissä kuivuu silloin tällöin oksia, jotka putoavat maahan. Kun puu aikanaan itsekseen kaatuu, puu lahoaa maahan. Tämä on metsän luonnollista kiertoa.

Kouvolan seudun kuntayhtymä perusti aikoinaan jäteasemat, jonne oksia ja risuja voi viedä. Mitään lakiin perustuvaa pakkoa tähän ei ole.

Yksityiset yritykset voivat noutaa oksat ja risut. Ihmiset ovat iät ja ajat vieneet lehdet ja risut metsään, jossa ne ovat maatuneet ja ravinneet maata niin kuin luonnon kiertoon kuluu. Siilit ja muut tarvitsijat ovat pesineet risukasoissa.

Lain näkökulmasta kyse on ikimuistoisesta nautinnasta — jokin asia on aina ollut näin ja näin on voinut tehdä.

Mitään lakia risujen pakollisesta viemisestä jäteasemille ei ole, mutta silti on ilmaantunut yksityisiä risupoliiseja susikoirineen vahtimaan ihmisiä, jotka tekevät niin kuin on aina tehty. Kuvioon on kuulunut teon kuvaaminen ja lataaminen nettiin. Kyttääjä ei itse tietenkään esiinny videolla muuta kuin äänenä, joka nöyryyttää vanhaa miestä.

Ehdotan, että Kouvolan kaupunki virallistaa vanhat risukasat ja pyytää tarjoukset yksityisiltä yrityksiltä risujen viemisestä energiajätteeksi.

Pertti Eskelinen, Kouvola