Yksityisautoilijat käyttäytyvät huonosti

19.5.2017 4:00

Meillä Suomessa yksityisautoilun liikennekulttuuri on syvältä. Emme kunnioita ollenkaan liikennemerkkiä ”nimeltään” kärkikolmio eli väistämisvelvollisuutta. Ajetaan härskisti kolmion takaa toivotaan toivotaan -tyyliin eteen, että kyllä se väistää.

Emme kunnioita ollenkaan suojatielle lähestyvää jalankulkijaa.

Näissä tilanteissa Suomessa sattuu hirvittävän vakavia onnettomuuksia vain sen vuoksi, että ”minulla on niin kova kiire”!

Emme kunnioita ollenkaan suojatielle lähestyvää jalankulkijaa. Tästähän on tullut sellainen tapa, että jalankulkijat ”joutuvat” kiittämään kättä heilauttamalla, kun sattuu sellainen autoilija, joka päästää suojatielle jalankulkijan ensin, kun sen pitäisi olla itsestäänselvää.

Emme kunnioita ollenkaan vuoroliikenteessä ajavaa bussia, joka lähtee taajama-alueella bussipysäkiltä ja ajaa aikataulun mukaista vuoroliikennettä.

Varsinkin Kuusaantietä ajavat vuorot ovat lirissä aikataulujen kanssa. Matkustajat valittavat, kun kuskit eivät aja aikataulussa, koska yksityisautoilijat ovat ”herroja talossa”. Kuusaantiellä ajaa varmaankin noin tuhat autoa tunnissa arkena – en ole mitannut, mutta ei se paljon heitä.

Me kunnioitamme vain ja ainoastaan omaa kiirettä, joka on pyhässä asemassa muihin autoilijoihin ja jalankulkijoihin, sekä pyöräilijöihin eli tienkäyttäjiin nähden.

Taas kerran joutuu vertaamaan naapurimaan Ruotsin liikennekulttuuriin, jossa liikennesäännöissä kunnioitetaan nimenomaan kevyttä liikennettä – jalankulkijoita ja pyöräilijöitä, sekä joukkoliikenteen käyttäjiä. Siellä siis arvostetaan liikennesääntöjä, ja näin myös vältetään onnettomuuksia muut tienkäyttäjät huomioon ottamalla, oli sitten kyseessä yksityisautoilija, pyöräilijä tai jalankulkija.

Mistä tällainen hurja liikennekäytös johtuu Suomemme maassa? Siinä olisi tutkijalle miettimistä, vaikka väitöskirjan tekoon saakka.

Ilkka Sarpola, Kuusankoski