Marjastaminen olisi hyvää kotouttamista

21.6.2017 4:00

Tekee mieli vähän purkaa mieltä näin kauniin kesän kynnyksellä. Viime kesänä olin päässyt nauttimaan kesän ja syksyn runsaasta marja- ja sienisadosta, ja samalla saanut olla luonnossa kaikessa rauhassa, uhkana vain hyttyset ja hirvikärpäset, joidenkin thai-poimijoiden kanssa tervehdyksiä vaihtaen.

Japaniin olisi mennyt runsaasti lisää marjoja, jos niitä vain olisi ollut.

Harmikseni voin todeta, ettei mamuja ollut vieläkään osattu ohjata luonnon antimien pariin, eikä kotouttamista ollut aloitettu tästäkään näkökulmasta. En ainakaan minä tavannut yhtään mamua muualla kuin kaupungissa, kännyköitä raplaamassa.

Ei se heidän vikansa ole, ettei heitä ohjata työn ja toiminnan piiriin. Vedotaan lakeihin. Laadittaisiin uusi lex Jari ja pantaisiin asiat kuntoon. Edelleenkin Kuusaan Rekolasta on lyhyempi matka Repoveden maastoon kuin Thaimaasta. Näkemäni mamut olivat pääsääntöisesti parhaassa työiässä olevia nuoria miehiä.

En voi kuin ihmetelle, miksei hallitus tee asialle mitään käytännön toimenpiteitä. Tietääkseni paikallisella ministerillä on vastuullaan sekä kotouttaminen että työllisyyden hoito. Omien havaintojeni mukaan hän on hoitanut vain työttömien patistamisen asiattomuuksiin. Monelle työttömälle jo se, että on työtön, on raskasta. Ei siinä tarvittaisi enää turhaa byrokratiaa.

Vaikka nyt ei olla hallituksen kyselytunnilla, niin silti kysyisinkin ministeriltä: Mitä hallitus on tehnyt maahantulijoiden työllistymisen eteen? Miksi thai-poimijoiden lisäksi kotoutustarpeessa olevia henkilöitä ei ohjata marjastamaan ja oppimaan maan tavoille? Onko ministeri tietoinen marjastuksen mahdollisista vientimarkkinoista. Tapaanko tänä vuonna metsässä thai-poimijoiden lisäksi myös muita muualta tulleita? Tarkennukseksi vielä, mitään thai-poimijoita vastaan minulla ei ole.

Viime syksynä keskustelin erään marjanostajan kanssa muun muassa mustikoiden markkinoista. Vihjeenä: Japaniin olisi mennyt runsaasti lisää marjoja, jos niitä vain olisi ollut. Onko ministeri tästä tietoinen, ja jos on, mitä asialle voitaisiin tehdä?

Mieluusti lukisin Jarin Lindströmin vastauksen ja siinä kerrottavan, että kyllä poimijoita tulee myös Kouvolan alueelta.

Kalevi Siikonen, Vuohijärvi