Trafin käytännöt vanhentuneet

11.7.2017 4:00

Olen aikaisemmin ihmetellyt Trafin käytäntöjä ajoneuvoverojen maksuunpanon ja perimisen käytännöissä. Nyt törmäsin Trafin linnakkeen muureihin tapauksessa, kun edustamani yhdistyksen ajoneuvo varastettiin. Ajoneuvolle tulisi tehdä liikennekäytöstä poisto, jotteivät vakuutusmaksut juoksisi turhaan.

Selvisi tässä yhteydessä sekin, että anastetuksi ilmoitetulle ajoneuvolle ei voi tehdä omistajan-vaihdosta.

Kirjauduin yhdistyksen tunnuksilla Trafin oma-palveluihin, jota he markkinoivat ja kehottavat käytettävän. Yhdistyksen tiedot palvelusta kyllä löytyi, mutta ei ainuttakaan ajoneuvoa, vaikka niitä on kaksikin yhdistyksen omistuksessa.

Muutama yhteydenotto suoraan Trafiin. Sieltä kerrottiin pienen etsinnän jälkeen, että ajoneuvot onvatkyllä yhdistyksen nimissä, mutta rekisteröitäessä yhdistyksellemme ne on merkitty ”jonkun” K-tunnuksen alle. Tämä K-tunnus on kaiketi sama mikä on yhdistysrekisterissä yhdistyksen rekisterinumero.

Esitin, että Trafi päivittäisi tietokantansa ajanmukaiseksi yhdistyksen y-tunnuksella, joka rekisteröityneen yhdistyksen on pitänyt hankkia jo useita vuosia sitten. Tämä tunnuksen muutos ei Trafin mukaan onnistu heillä kuin tekemällä omistajanvaihdos kyseiselle ajoneuvoille. Kaikissa muissa valtionhallinnoissa y-tunnus on ilman eri ilmoitusta ja veloituksetta rekisteröitynyt, muun muassa verottajalla.

Olisi tehtävä siis maksullinen omistajanvaihdos samalta yhdistykseltä samalle yhdistykselle vain sen vuoksi, että Trafin tietokannat ovat vanhentuneet eivätkä ne ole seuranneet muita ja muissa viranomaisrekistereissä tapahtuneita muutoksia.

Selvisi tässä yhteydessä sekin, että anastetuksi ilmoitetulle ajoneuvolle ei voi tehdä omistajanvaihdosta. Ollaan siis myös pattitilanteessa. Vakuutusmaksut juoksevat.

Yritämme vielä jospa katsastuskonttorilla voisi tehdä liikennekäytöstä poiston kera yhdistysrekisteriotteen ja nimenkirjoitusoikeutetun todistaessa henkilöllisyytensä. Jos se onnistuu näin, niin kai se on lainvastaista kuitenkin, kun sama ei onnistu yhdistyksenä tunnistautuen Trafin omilla sivuilla.

Epäselvyyttä on vielä siinäkin, miten ajoneuvojen omistajavaihdokset pystymme tekemään, kun yhdistyksemme kaikki verkkotunnukset on identifioitu y-tunnukselle. Täytyykö yhdistyksemme hankkia tunnukset myös K-tunnuksella — onko se, ja tällainen kahdentaminen, edes mahdollistakaan, saati lainmukaista?

Olisiko syytä vihdoin jo ”pommittaa” tuo muinaisjäänne Trafi maantasalle? Mitenkähän museovirasto suhtautuisi asiaan? Joustaisiko edes museovirasto, kun Trafi ei osaa ja varsinkaan tahdo joustaa?

Tapio Tuominen, Lahti