Sote-kortti kaikille yli 80-vuotiaille

13.7.2017 4:00

Aika ajoin kyytiin tulee ikäihminen, tarkoitan yli 80-vuotiaasta aina 93-vuotiaaseen, joka maksaa taksimatkat taksan mukaan. Kun kerron, että Kouvolalla ja kaikilla Suomen kaupungeilla on olemassa sote-korttisysteemi, jossa asiakas maksaa taksista ainoastaan linja-autotaksan mukaan, he ovat ihmeissään ja kysyvät, miksi kukaan ei ole kertonut. Sote-kortilla Valkeasta Kouvolaan asiakas maksaa 3,30 euroa tai jos haluaa Kuusankoskelle niin sote-kortilla se maksaisi 3,60 ja Inkeroisiin 3,90 euroa

Moni heistä haluaisi mennä teatteriin, elokuviin ja moniin muihin rientoihin.

Sote-kortin saamiseksi täytyy käydä lääkärillä, sitten fysioterapeutilla ja sen jälkeen Kouvolan kaupungin edustaja tulee kotiin toteamaan, annetaanko kortti vai ei. Olen sitä mieltä, jos ihminen on maksanut veroja koko ikänsä, ja ei ole koskaan yhteiskunnalta pyytänyt mitään, niin 80-vuotiaille se olisi lähtökohtaisesti jo kansalaisetu. Jo senkin takia, että monesti puoliso on jo kuollut ja elinpiiri on kaventunut, mutta silti ihminen haluaisi ihmisten ilmoille, vaikka Allun torikahvilaan. Tämä tulee monelta ikäihmiseltä esiin.

Sote-kortti yleensä myönnetään liikuntavammaisille, kehitysvammaisille tai jonkin lääkärin toteaman syyn takia. Nyt näitä yksinäisiä hyvävoimaisia asuu kotona tai sitten palveluyksiköissä. Moni heistä haluaisi mennä teatteriin, elokuviin ja moniin muihin rientoihin, mutta kun ei ole autoa, niin millä menet.

Tämä on heiltä tullut kysymys Kouvolan sote-päättäjille: Miten te haluaisitte viettää vanhuuden? Kun palvelutalot ryöstävät hinnoillaan näiltä vanhuksilta kaiken, niin he pyytävät sitä, että sote-kortti tulisi kuin ”manulle illallinen” ihmisen täyttäessä 80 vuotta.

Kari Valen, (sd.) Kouvola