Kouvolan hankkeet odottavalla kannalla

14.7.2017 4:00

Kouvolan Sanomien eri palstoilla on kannettu huolta Kouvolan hankkeiden, Ratamon, matkakeskuksen ja muunkin rakentamisen eteenpäin menosta. Ikään kuin odotettaisiin jotain.

Mitä tämä uusi käänne tarkoittaa Kymen-laakson sairaala-hankkeille?

Onko kaikki kiinni Ratamosta? Kun Kouvolan sisällä oli aikansa kiivailtu Ratamon tarpeellisuudesta ja lopulta alettiin päästä yhteisymmärrykseen, iski sote siihen hampaansa. Valtio puuttui peliin ja keskeytti Kouvolan vuosien suunnittelutyön laittamalla sairaalahankkeet jäihin.

Nyt Kymenlaakson virkamiehet ja poliitikot ovat jo vuoden päivät yrittäneet löytää jotain ratkaisua sekä sote-palvelujen järjestämiseen että tilakysymyksiin. Ehkä tässäkin alettiin jo päästä eteenpäin, kun taas tuli lykkäys. Vai tuliko? Mitä sote-lykkäys tarkoittaa Kymenlaakson sairaalahankkeille?

Milloin Ratamoa ruvetaan rakentamaan? Milloin jotain alkaa tapahtua? Jatkuva odottelu vaikuttaa lamaannuttavasti koko yhteiskuntaan. Se luo epävarmuutta myös terveyspuolen henkilöstön asemaan, niinpä juuri kuultiin uutisista, että hoitajat muuttavat Ruotsiin. Siellä on selkeitä työpaikkoja. Siellä heitä tarvitaan.

Mikä on tämän vuosikausia jahkatun valtiojohtoisen soten hyöty Suomelle, jos yhteiskunta lamaantuu, koulutettu väki muuttaa maasta, väestönkasvu kääntyy laskuun? Tähän kaikkeen on ollut varmaan muitakin syitä, mutta yksi varma syy on nykyhallituksen sote.

Ratamo oli alun perin Kouvolan kaupungin suurin elinkeinopoliittinen hanke, kärkihanke. Monella taholla odotettiin sen rakentamisen alkamista, se olisi aloittanut muunkin rakentamisen. Mutta kävi niin kuin kävi.

Toivottavasti jollakulla on sellainen viisastenkivi, jolla tämä solmu avataan ja päästään selville vesille.

Ritva Sorvali, Kouvola