Kouvola esimerkiksi pientareiden hoidossa

12.8.2017 4:00

Monimuotoiset niityt, kedot ja nummet ovat vähentyneet rajusti. Syynä ovat tehostunut ja yksipuolistunut maa- ja metsätalous, vieraslajit, ylisiisti puutarhakulttuuri, tuontimulta, apulanta ja tuholaismyrkyt. Oikealla niittotavalla ja raivauksella kunnat ja kaupungit voisivat turvata vielä teiden varsilla sinnittelevien perinnekasviemme kirjon.

Kasvillisuus kannattaa niittää loppukesästä (heinä—elokuun vaihde), kun kasvit ovat siementäneet. Muutaman päivän kuluessa niitetty kasvillisuus tulisi kerätä pois, sillä monipuolinen niittykasvillisuus vaatii muun muassa valoa ja niukkaravinteisuutta.

Maa rehevöityy ja varjostuu liikaa, jos heinät jätetään maahan. Tällöin suurimmat kasvit ja nopeasti leviävät vieraslajit vievät elintilaa kotoperäiseltä lajirikkaalta niittykasvillisuudeltamme. Niiton ohella esimerkiksi lupiinin ja jättipalsamin poistaminen on suotavaa.

Voisiko Kouvolan kaupunki toimia malliesimerkkinä teiden pientareiden hoidossa? Olisi muutamalla riuskalle nuorelle töitä. Haluan samalla haastaa jokaisen maan- ja metsänomistajan: tutkiskelkaa millä keinoin omasta palstasta saisi mahdollisimman lajirikkaan.

Anne Ikäheimonen, ympäristönhoidon opiskelija