Sorvali itse ajoi vikapäätöstä

1.9.2017 4:00

Ritva Sorvali kirjoittaa (KS 30.8) että ”Ratamo-sairaalan” suunnittelu alkoi innostuneesti. Sorvali siis puhuu Ratamo-sairaalasta, vaikka 2011 sairaalavaihtoehto oli jo hylätty.

Hanke keskeytettiin 2016, koska siitä ei saatu kannattavaa millään konstilla.

Valtuusto taisi olla liiankin innostunut, koska se päätöstä tehdessään ei huomannut kysyä, oliko Ratamo-keskus-hankkeelle kannattavuuslaskelmaa, maaperätutkimusta, toimivaa rahoitussuunnitelmaa ja toteuttamiskelpoista hankesuunnitelmaa. Ei ollut mitään, ja niinpä valtuuston luvalla ryhdyttiin suunnittelemaan pilvilinnaa.

Sorvali kirjoittaa: ”Muistaakseni lähes joka toisessa viime valtuuston kokouksessa väännettiin jotain Ratamo-asiaa ja äänestettiin äänestämästä päästyä. Myös lehdet pursuivat lähinnä luottamushenkilöiden sairaalavastaisista kirjoituksista.” Todellisuudessa vääntäminen, äänestäminen ja sairaalavastainen (?) kirjoittelu ei olisi voinut hidastaa hanketta. On noloa, ettei Sorvali entisenä valtuutettuna tunne kunnan päätöksenteko- ja toteutusmekanismia.

Ratamo-keskuksen rakentamisesta oli voimassa kaupunginvaltuuston vuoden 2011 rakentamispäätös. Valtuusto ei tehnyt missään vaiheessa päätöstä hankkeen keskeyttämiseksi tai jarruttamiseksi. Hankkeesta ei tehty valituksia. Yhtään toimenpidekieltoa ei ollut. Hankkeen aikana ei ollut lakkoja eikä työnseisauksia. Jos valtuustoaloitteita oli, ne eivät aiheuttaneet toimenpiteitä.

Miksi siis hanke seisoi? Siksi, että se oli toteuttamiskelvoton. Ei saatu rahoitusta mielekkäällä tavalla, ei löytynyt jättiriskiin valmista rakentajaa, ei saatu aikaan toteuttamiskelpoista hankesuunnitelmaa. Hanke keskeytettiin 2016, koska siitä ei saatu kannattavaa millään konstilla.

Sorvali: ”Kuntapäättäjien jatkuvasta riitelystä välittyi työntekijöille todennäköisesti sellainen viesti, että Kouvolaan ei haluta uutta sairaalaa, heidän työolojaan ei haluta parantaa.” Sorvali oli itse niiden joukossa, jotka ajoivat toivotonta Ratamo-keskus-hanketta, eivätkä varoittelusta huolimatta suostuneet vaihtamaan sitä ajoissa sairaalahankkeeksi.

Jouni Suninen, kaupunginvaltuutettu (s-ks)