Kouvolan uudeksi nimeksi Porukka

4.9.2017 11:36

Kun liikun paljon turuilla ja toreilla, ja töissänikin ja kaupungin tehtävissä tapaan paljon ihmisiä, tulee monesti edelleen esille sama ongelma: ihmiset nurisevat siitä, että tämän monen kunnan yhteenliittymästä syntyneen kaupungin nimeksi tuli Kouvola.

Kouvola-nimi tälle liittymäkaupungillemme on joka tapauksessa pikkaisen ongelmallinen.

Nykyinen kaupunkimmehan tosiaan syntyi siten, että sen muodostavat kunnat ja kaupungit purettiin, ja muodostettiin uusi kaupunki, jonka nimeksi tuli Kouvola. Ei siis siten, että entiseen Kouvolaan olisi liitetty muut kunnat ja kaupungit, jolloin nimi Kouvola olisi ollut itsestäänselvyys.

Monet ihmiset ajattelevat, että parempi nimi olisi ollut esimerkiksi Valkeala, joka on koko alueen vanha emäpitäjä, tai sitten Kymi, Kymijoki tai Kymenkoski – tämä aikoinaan Anjalankoskeksi nimetyn kaupungin syntyprosessin mukaan. Kaikki nämä nimet olisivat ehkä kuitenkin olleet kömpelöitä, tai sitten niihin kaikki – muuallakin kuin Valkealassa asuvat) – eivät kuitenkaan olisi voineet suostua.

Kouvola-nimi tälle liittymäkaupungillemme on joka tapauksessa pikkaisen ongelmallinen. Sen olen toistuvasti havainnut. Se edelleen herättää monesti närää keskustan ulkopuolisissa kaupunginosissa. Sitten se aiheuttaa vähän sekavuuttakin, kun ei aina tiedä milloin puhutaan "vanhasta" ja milloin "uudesta" Kouvolasta.

Tästä syystä ehdotankin, että vaihdetaan rohkeasti kaupunkimme nimi. Uusi nimi olisi "Porukka". Tämä nimi olisi tarpeeksi persoonallinen ja rento herättääkseen laajempaakin huomiota. Kaikki nykyisen suur-Kouvolan asukkaat voisivat hyvin tuntea kuuluvansa Porukkaan ja tänne Porukkaan olisi helppo, rento ja mukava muuttaa muualtakin Suomesta.

Ja oltaisiin kaikki hyvässä Porukassa ja puhallettaisiin yhteen hiileen.

Muutettaisiinko nyt Porukkaan.

Jouko Leppänen, kaupunginvaltuuston puheenjohtaja (kok.), Kouvola