Päivähoito-oikeuden rajaaminen ei tuo kaivattuja säästöjä

8.9.2017 4:00

Vasuista vauhtia varhaiskasvatukseen -päivää vietettiin 5.9. Perheemme osallistui tapahtumaan Kuovin perhepuistossa Lehtomäessä. Tämä avoimen varhaiskasvatuksen yksikkö on yksi Kouvolan helmistä: ihania työntekijöitä, eri ikäisiä lapsia huoltajineen sekä mahtavat tilat sisällä ja ulkona. Lämpimästi suosittelen!

Osalle puolipäiväinen hoito on juuri se optimaalisin vaihtoehto.

Päivän teemaan sopivasti Kouvolan Sanomissa (5.9.) oli juttu kaupunkimme varhaiskasvatusta ja päivähoidon rajaamista koskien. Kouvola rajasi lasten päivähoito-oikeutta 2016 tavoitteenaan 300 000 euron säästöt. Numeroiden valossa päivähoidon se ei ole ollut kannattavaa. Säästöt yhdessä kohtaa johtivat paisuneisiin kuluihin toisessa. Byrokratia lisääntyi ja sillä rahalla, joka aiemmin käytettiin esimerkiksi henkilöstökuluihin, katetaan nyt muita kuluja ja tuetaan yksityisiä päiväkoteja. Uskon meidän varhaiskasvatuksen ammattilaisten tehneen parhaansa haastavassa tilanteessa pyrkiessään vastaamaan päättäjien toiveisiin. Päivähoidon rajaus osana vuoden 2015 uutta varhaiskasvatuslakia oli alun alkaen huono.

Rajaaminen asettaa lapset eriarvoiseen asemaan ja vaikuttaa suoraan perheiden arkeen. Lapsi voi joutua vaihtamaan päivähoitoryhmäänsä, työttömän voi olla vaikeaa ottaa työtä vastaan lyhyellä varoitusajalla, keikka- tai kausityö on vaikeaa ja vaatii vähintään selvityksiä työnlaadusta päivähoidon järjestäjälle. Lapsella ei myöskään ole takeita siitä, että hän pääsisi takaisin ”omaan ryhmäänsä”, jos huoltajien tilanne muuttuu. Myös varhaiskasvatuksen henkilöstö joutuu tilanteeseen, jossa paperitöihin kuluu entistä enemmän aikaa. Kun tähän lisätään se, että jokaisen varhaiskasvatukseen satsatun euron on laskettu tuovan yhteiskunnalle seitsemän euron hyödyn, voidaan miettiä, onko tässä mitään järkeä.

Keskustelussa päivähoidon rajauksesta unohdetaan usein se, että vaikka rajaus poistettaisiin, eivät kaikki perheet muuttaisi lastensa hoitoa kokopäiväiseksi. Osalle puolipäiväinen hoito on juuri se optimaalisin vaihtoehto. Lisäksi moni valitsee hoitaa lapset kotona kotihoidontuen tukemana. Uskon, että perheet tietävät omat tarpeensa parhaiten. Päivähoidon rajaus koskettaa Kouvolassa reilua 10 prosenttia kunnalliseen varhaiskasvatukseen osallistuvista lapsista. Jos näistä esimerkiksi kolmasosalla on kuvaamani kaltaisia haasteita, ulottuvat vaikutukset noin 100 lapsen ja hänen perheensä arkeen.

Poistamalla subjektiivisen päivähoidon rajauksen, sekä satsaamalla muihin lapsiperheiden arkea tukeviin palveluihin, voisimme nostaa Kouvolan profiilia lapsi- ja perhemyönteisenä kaupunkina. Se, jos mikä, olisi kaikkien meidän etu.

Jenni Aikio, kaupunginvaltuutettu (vihr.), Kouvola