Sote pitäisi valmistella parlamentaarisesti

9.9.2017 4:00

Pääministeri ja hallitus ovat voimalla julistaneet, että sote- ja maakuntauudistus (eli huononnus) ovat Suomen historian suurin poliittinen prosessi ja yhteiskunnallinen muutos, kuten toteutuessaan olisikin.

On todella härskiä ajaa terveysyhtiökartellien hallitsemaa sotea Suomeen.

Jo sen vuoksi sen tarpeellisuutta olisi pitänyt pohtia yhdessä koko kansakuntana. Mikäli tarve olisi todettu laajalla konsensuksella, pitäisi valmistelun olla parlamentaarinen ja lait säätää perustuslain säätämisjärjestyksessä.

Nyt sitä ajetaan kiireellä kuin hengenhädässä hallituksen niukan enemmistö varassa, kun se on ”kirjattu hallitusohjelmaan”. Perustuslaista ja parlamentarismista ei välitetä pennin vertaa. ”Hirmuista”, sanoisi J.K. Paasikivi.

Toteutuessaan tämä olisi valtava katastrofi ja kaaos sekä koko väestöä vahingoittava. Oikeusvaltiossa moinen teko olisi valtiorikos. Tästä ovat kaikki korkean tason asiantuntijat, jotka eivät ole korruptoituneita, yhtä mieltä todetessaan sen turmiollisuuden (HS 1.4.). Oikeusvaltioperiaatteen mukaan kaikki kansankuntaa vahingoittava toiminta on rikos ja siten rangaistavaa. On todella härskiä ajaa terveysyhtiökartellien hallitsemaa sotea Suomeen, vaikka ovatkin sen onnistuneet ”ostamaan” hallitusohjelmaan.

Myöskään maakuntamallille ei tohtoritason tutkijoiden mielestä ole muita perusteita kuin Keskustan vallan betonointi maakunnissa.

Yhtäkään sote- tai maakuntalakia ei ole hyväksytty, eikä vanhoja lakeja kumottu. Vanhat lait ovat siis voimassa. Ollaan toistamassa muun muassa Kouvolassa tehtyä kallista, laittomassa tilassa tehtyä, sooloilua, ”omaa sotea”, etten sanoisi rikollista typeryyttä.

Kymenlaaksossa jotkut ovat tämän ymmärtäneet ja tekevät ”omaa sotea” voimassa olevien lakien mukaan, kuntayhtymäpohjalta. Se on tietysti laillista.

Yllä oleva huomioon ottaen on hauska paradoksi, kun valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) mielestä yritystukien perkaaminen vaatii ehdottomasti parlamentaarisen valmistelun.

Edesmennyt presidentti Mauno Koivisto tiettävästi katui perustuslain muutosta jälkeenpäin. On hallitus miten mätä tahansa, sitä ei saa nurin ja kansa kärsii nöyränä!

Jouni Lehtonen, Inkeroinen