Uusi sairaala ei valtuustolle kelvannut

12.9.2017 4:00

Jussi Raukko esitti minulle monta kysymystä (KS 6.9.) Ratamo-keskus-hanketta koskien. Kysymysten ydin näytti olevan siinä, miten olen ajanut Kouvolan etuja Carean yhtymäkokouksen jäsenenä.

Sote-investointi ei ylitä kaupungin talouden luonnollista kantokykyä.

Yhtymäkokous kokoontuu pari kertaa vuodessa käsittelemään Carean hallituksen valmistelemat asiat. Vaikeutena Kouvolan edustajilla on se, että Haminalla, Kotkalla, Miehikkälällä, Pyhtäällä ja Virolahdella on kokouksissa yhteensä 90 ääntä, kun taas Kouvolalla on 88 ääntä. Viimeisessä yhtymäkokouksessa missä olin mukana, yritimme saada läpi päätöksen, jolla Kouvola saisi sille kohtuudella kuuluvan osuuden erikoissairaanhoidosta. Äänestystulos ei ollut meille suosiollinen. Jos Jussi Raukko tietää miten äänestystuloksia ohitetaan laillisesti, niin kuulisin siitä mielelläni.

Raukko kehui Kati Myllymäen aikaa aikana, jolloin ”Kouvola oli Suomen eturivin kaupunkeja sote-asioissa”. Myllymäen aikana Kouvolan sote-palvelut olivat tietääkseni sellaiset kuin ne ovat olleet kymmeniä vuosia. Vai tarkoittaako Raukko Myllymäen ajamaa Ratamo-keskus-hanketta? Se osoittautui viidessä vuodessa toteuttamiskelvottomaksi, vaikka sitä kannatti koko ajan vähintään 90 prosenttia valtuutetuista, eivätkä virkamiehet järjestäneet ainuttakaan työnseisausta.

Uusi sairaala ei valtuuston enemmistölle kelvannut, vaikka sitä ehdotettiin. Kouvolaan ei näin ollen syntynyt mitään, millä voisimme kilpailla Kotkan kanssa. Mikkelissä Myllymäellä olikin toiset ajatukset. Siellä ei nähdä Kouvolaan aiottua sote-palvelujen totaalikeskittämistä ja käyttökelpoisten tilojen hävittämistä. Suohon ei siellä rakenneta mitään. Sote-investointi ei ylitä kaupungin talouden luonnollista kantokykyä.

Raukon toivoisin kertovan, miksi hän valtuutettuna vuonna 2011 hyväksyi hankkeen, josta ei ollut kannattavuuslaskelmaa, maaperätutkimusta, rahoitussuunnitelmaa eikä hankesuunnitelmaa. Ehkä voisimme oppia jotain.

Jouni Suninen, kaupunginvaltuutettu (s-ks), Kouvola