Kouvolan jatkettava realistisella linjalla

13.9.2017 4:00

Kouvolan ilmapiiri on saanut mukavasti lisää positiivisuutta kesän aikana. Positiivisuus on näkynyt lehtien palstoilla, somessa, tapahtumissa sekä ihmisten puheissa ja asenteissa. Toivottavasti positiivinen ilmapiiri saa jatkoa. Positiivisuuden vastapainoksi tarvitaan kuitenkin realismia.

Realismi on ollut Kouvolan kantava tekijä aina kuntaliitoksesta lähtien ja nyt se alkaa kantaa hedelmää. Kaupunki on tehnyt sen mistä monet kaupungit sekä valtiot voivat vain haaveilla: Kouvola on tasapainottanut taloutensa niin, että se pystyy tuottamaan palveluita kohtuullisen kestävällä pohjalla. Se on vaatinut kymmenen vuoden rakenteellisen uudistuksen ja lukuisia vaikeita päätöksiä. Se ei ole tullut helpolla, eikä se ole ollut työtä imagon kiillottamiseksi. Kouvola on kuitenkin esimerkki talouden tasapainottamisessa. Kaupunki on nyt valmis tuottamaan palveluita myös tulevaisuudessa, mikä tulee huomioida myös valtion tasolla.

Realismia on myös todeta, että kaupungin ikärakenne muuttuu eivätkä haasteet ole helpottamassa. Tämä tulee vaatimaan jatkuvaa kehitystä, rakenteellista muutosta sekä palveluiden tuottamista uusilla tavoilla ja kustannustehokkaammin.

Kaupungin ei kannata lähteä Suomessa vellovaan elinvoimakilpailuun ylioptimistisilla avauksilla. Tärkeämpää on tehdä pyyteetöntä työtä asukkaiden pitämiseksi tyytyväisinä ja ostovoimaisina sekä yksityisen sektorin riskinoton mahdollistamiseksi. Asukkaiden tyytyväisyys tulee vakauden tunteesta ja vakauden tunne työpaikoista, siitä että perusasiat ovat kunnossa sekä uskosta tulevaisuuteen ja kehitykseen.

Kouvolassa, jos missä, ollaan valmiita tulevaisuuden haasteisiin ja mahdollisuuksiin. Kouvolassa on muutoskykyinen porukka.

Tomi Mallat, diplomi-insinööri, Kouvola