Nytkö kylmä? 1970-luvulla mentiin Kouvolassakin pakkasen puolelle

17.6.2014 12:43
Kuva: Anne Kokkonen
Kesäkelistä voidaan vain haaveilla. Tämä kuva on tosin Suomenniemeltä.
Kesäkelistä voidaan vain haaveilla. Tämä kuva on tosin Suomenniemeltä.

Tiistai on ollut Kouvolan seudulla kaikkea muuta kuin kesäinen. Ennätystahdissa ei silti olla, eikä edes lähellä.

Rakeita, räntää ja välillä luntakin on vihmonut taivaalta vaihtelevaan tahtiin. Puolenpäivän jälkeen virallinen lämpötila Utin lentokentän mittauspisteellä oli tasan 2,0 astetta. Niin kauan kun ollaan kuitenkin vielä plussan puolella, pysytellään poissa ennätyslukemista.

Kun tarkastellaan kesäkuun puolivälin säätä, löytyy Ilmatieteen laitoksen tilastoista pakkaslukemia sekä Utista että Anjalasta. Ennätyspakkanen, 0,9 astetta, mitattiin Anjalassa kesäkuun 16. päivänä vuonna 1963. Utissa lämpötila laski -0,5 asteeseen kesäkuun 18:na vuonna 1978. Hyytävät kesäkelit eivät ole siis tavanomaisia, mutteivät myöskään aivan poikkeuksellisia.

Kouvolassa on tänään voimassa myös varoitus rajusta ukonilmasta.

Juhannussäästä ei vielä voi sanoa mitään varmaa. Tämän hetken ennuste lupaa Kouvolaan pilvipoutaa ja ylimmillään 17:n asteen lämpötiloja. Ilmatieteen laitokselta kerrotaan, että ennusteeseen liittyy kuitenkin vielä paljon epävarmuutta.

Mahdollista on sekin, että viikonloppuna matalapaineen keskus on Etelä-Suomessa ja kaakossakin joudutaan sietämään sadetta ja kylmää.