UKK-testi kertoo kävelijälle kunnon ja antaa jatkoreseptin

16.9.2014 19:43
Kuva: Jani Sourander
Kouvolalainen Minna Laakso osallistui toisen kerran UKK-kävelytestiin illalla. Laakson mielestä kävely on erinomainen liikuntamuoto, jota voi harrastaa oman kuntonsa mukaan.
Kouvolalainen Minna Laakso osallistui toisen kerran UKK-kävelytestiin illalla. Laakson mielestä kävely on erinomainen liikuntamuoto, jota voi harrastaa oman kuntonsa mukaan.

Enemmän ja vähemmän hymyileviä ja hikipisaroiden täplittämiä kasvoja. Parikymmentä Kouvolan keskusurheilukentällä parin kilometrin kävelytestin tehnyttä nautti täysin henkäyksin kauniista syysillasta.

Kouvolan terveyden ja liikunnan edistämisen palveluiden neljän hengen tiimi hoiti kellotuksen, sykemittauksen ja tietojen keruun. Liikunnanohjaaja Sami Lampila kertoi, että loppuviikolla tai viimeistään ensi viikolla UKK-testin tallanneet saavat postia kotiin.

— Liikuntasuositus on testituloksen mukana. Lajeja, liikuntakertoja ja -kestoa ehdottava suositus on suuntaa-antava, jota jokainen voi soveltaa, Sami Lampila sanoi.

Kymmenen kilometrin kävelylenkkejä tekevän Seppo Mäkisen kielenkannat olivat letkeät parin kilometrin kävelyn jälkeen.

— Sydän ainakin sykkii, mutta kenelle, mies heitti kuultuaan sydämen pamppailevan hieman yli sata kertaa minuutissa.

Minna Laaksolle kävely on niin ikään verissä ja kannustajana toimivat pitkät vaellukset.

— Kävelen aika paljon siitäkin syystä, että haluaisin mennä uudestaan Santiago de Compostelan Ranskasta lähtevälle reitille. Tein sen keväällä 2011 ja vuonna 2016 menen uudestaan, Minna Laakso kertoi.

UKK-testissä on tarkoitus kävellä kahden kilometrin matka mahdollisimman nopeasti. Testi mittaa hengitys- ja verenkiertoelimistön suorituskykyä. Tiistai-iltana järjestetty tapahtuma kuului osana parhaillaan meneillään olevaan Kansainväliseen liikkujan viikkoon.

Lue testiin osallistuneiden mietteitä lisää keskiviikon Kouvolan Sanomista.