Villisika voi olla myös vaarallinen: Veitsenterävät kulmahampaat tappoivat metsästyskoiran

11.10.2014 20:01

Villisika ei piittaa ihmisen seurasta. Sitä ei myöskään tarvitse pelätä. Poikkeuksen tekee liikenneonnettomuudessa loukkaantunut tai luodin haavoittama yksilö, jonka veitsenterävät kulmahampaat ovat kammottavan tehokas ase.

Myös ahdisteleva koira herättää sian taisteluhalun.

Enäjärven Erän jäsenenä metsällä liikkuva Jussi Villikka menetti hyvän karjalankarhukoiran, kun villisiat pääsivät pureskelemaan ja puskemaan tätä. Onneton jahti tapahtui toissa talvena. Hirvenhaukkukilpailuissa palkittu ja karhunkaatoihin tutustunut 4,5-vuotias uros Räyhä haukkui villisikoja Haukkasuon laidalla.

— Villisika on yksi pahimmista vastustajista metsästyskoiralle. Olosuhteet toki ovat aika isossa roolissa. Meidän tapauksessamme koira ja villisiat ottivat yhteen paksun lumipeitteen aikana ja tiheässä pusikossa.

Omistajalle tuli hätä, kun kovasisuisen koiran haukku muuttui tyystin. Oli selvää, että nyt oli sattunut.

— Yritin päästä paikalle mahdollisimman nopeasti. Koirasta tuli aika paljon verta, ja kannoin sen autolle.

Täynnä reikiä ollutta Räyhää yritti auttaa kaksikin eläinlääkäriä, mutta terävien hampaiden tekemiä reikiä ilmeni aina vaan lisää.

— Tilanne näytti toivottomalta. Eläinlääkäri kuitenkin kysyi, että aletaanko vielä laittaa... Sanoin, että yritetään vielä. Suolet saatiin takaisin sisään, mutta tuli komplikaatio. Kohta koira ei enää hengittänyt.

Jälkeenpäin Villikka on ajatellut, että olisi pitänyt jättää koira laittamatta sikojen perään. Menetys oli iso, yhtä hyvää koiraa ei ole helppo löytää.

— Mutta kun aina on yritetty lähteä jahtiin parhaalla mahdollisella kalustolla. 

Kaikesta huolimatta erämies luonnehtii villisikaa ihan mielenkiintoiseksi eläimeksi. Liha jää hänen arvoasteikossaan hirven- ja peuranlihan varjoon.

Jussi Villikka tekee villisikahavaintoja viikoittain. Elukoita on nähty eri puolilla Sippolan riistanhoitoyhdistyksen aluetta. Rajalle suuntautuvalla työmatkalla villisika on niin ikään tuttu näky. 

Ai että mitäkö tapahtui Haukkasuon villisioille?

Surkeasti päättynyt jahtipäivä oli viimeinen myös kahdelle tappeluun osallistuneelle noin 100-kiloiselle villisialle.

 

Lue sunnuntain Kouvolan Sanomista juttuja villisioista, Suomen naapureihin edenneestä afrikkalaisesta sikarutosta sekä metsästäjien ja maa- ja metsätalousministeriön erilaisesta näkemyksestä siitä, miten sikatautia kannattaa yrittää torjua.