Rajulta näyttävä Korian Hankkijan purku onkin erikoismiesten hommaa

6.1.2015 8:00
Kuva: Katja Juurikko
Vielä koittaa päivä, jolloin vanhan Hankkijan kiinteistön purkutyö on ohi. Tuhkan ja romun tilalle kaavaillaan kulttuurin monitoimiareenaa.
Vielä koittaa päivä, jolloin vanhan Hankkijan kiinteistön purkutyö on ohi. Tuhkan ja romun tilalle kaavaillaan kulttuurin monitoimiareenaa.

Edellisen yrittäjän peruja oleva tuhka jarruttaa yhä vanhan Hankkijan kiinteistön purkua. Kulttuurin monitoimitilaa paikalle kaavailevan Space Supply Oy:n edustaja Jyrki ”Iipu” Heinola toteaa, että alkuperäisestä aikataulusta ollaan jäljessä vähintään puoli vuotta.

Tulevaisuudessa tavoitteena on rakentaa ja remontoida kiinteistön jäljelle jääviin osiin tiloja kokouksille, messuille ja isoille konserteille. Ja harjoituskämppiä bändeille.

Space Supply Oy on tähdännyt siihen, että tontin yhteensä jopa noin 70 siilosta jäisi maamerkiksi ainoastaan siilo tai pari. Kun käytännön purkutyön tehnyt virolainen erikoisporukka pian poistuu uusiin urakoihin, pystyyn jää monta siiloa. Tämä ei johdu kotimaisen pääurakoitsijan virolaisesta aliurakoitsijasta vaan lähinnä siitä, että osassa siiloja yhä olevalle tuhkalle ei ole löytynyt sijoituspaikkaa.

Purku-urakka on ollut vaativa ja vaikea. Kotimaisen purkuryhmän löytäminen osoittautui ilmeisesti alun perinkin mahdottomaksi.

Ohikulkijat ovat pitkin syksyä ja talvea siunailleet purkumiesten huimapäisyyttä ja sitkeyttä, kelissä kuin kelissä.

Työn äänet ja siilojen osien pudottamisesta aiheutuneet tuhkapöllähdykset ovat herättäneet myös närkästystä jopa niin, että poliisi on hälytetty paikalle.

Space Supply Oy jatkaa ponnistelujaan tuhkansijoituspaikan löytämiseksi. Koe-erä on viety muun muassa Korian tiilitehtaalle. Wienerberger Oy:stä kuitenkin todetaan, että vaikka ajatus on hieno ja vihreä, tuhkassa on todettu tiilenvalmistukseen sopimattomasti liukoisia suoloja.

— ELY puolestaan on tyrmännyt ehdotuksen, että tuhka käytettäisiin meluvallin rakentamiseen. Ja Kouvolan kaupungin vastaantulo olisi se, että tuhkan voi viedä Keltakankaan kaatopaikalle, mikäli on valmis maksamaan 80 euroa tonnilta. Tämä merkitsisi yhtiölle jopa 300 000 euron menoerää, Heinola selvittää.

Yritys haluaa eroon tuhkasta ilman lisäkustannuksia. Jos hyötykäyttäjä löytyy, tavara luvataan kuljettaa veloituksetta perille.