Kommentti: Välttävä välitodistus hallitukselle

4.3.2015 13:50

Yle on kysellyt kansalaisilta kouluarvosanaa ministerien työskentelystä. Tuskin kenellekään tuli yllätyksenä, että numerot jäivät tyydyttävän ja välttävän välimaille. Alexander Stubbin (kok.) hallitus ei ole julkisuudessa kehuja saanut.

Enemmän odottamatonta sen sijaan oli ulkoministeri Erkki Tuomiojan (sd.) kiilaaminen kyselyn kärkeen. Vuosikymmenet politiikassa vaikuttanut Tuomioja ei koskaan ole ollut erikoinen kansansuosikki pikemminkin päinvastoin. Hänen toimintansa, lausuntonsa ja esiintymisensä jopa pukeutumista myöten on herättänyt ristiriitoja niin omassa puolueessaan, kotimaassa kuin ulkomaillakin.

Nyt häneen kuitenkin luotetaan ja toimintaa arvostetaan. Kiristyvässä maailmanpoliittisessa tilanteessa kokeneen ja asiantuntevan ulkopoliitikon rooli toki korostuu. Tuomioja pelaa myös hyvin yhteen todellisen kansansuosikin eli presidentti Sauli Niinistön kanssa paremmin kuin muu ulkopoliittinen johto, minkä kyselyyn vastanneet ovat ehkä panneet merkille.

Ulkopolitiikka on myös siitä mukava makrolaji, ettei siinä tarvitse välttämättä ottaa kantaa kansalaisten palvelujen leikkaamiseen, veronkorotuksiin ja muihin arkisiin asioihin.

Pääministeri Stubbkin menestyi kyselyssä verraten hyvin. Sen sijaan kaikki hänen nimittämänsä kokoomusnaisministerit löytyvät listan hänniltä. Vain aina tunnekuohuja nostattava kristillisdemokraattien Päivi Räsänen jäi kokoomuskolmikon taakse.

Jos tuloksia katsotaan puolueittain, niin keskimääräisesti parhaiten pärjäsivät RKP:n ministerit, väritön ja näkymätön oikeusministeri Anna-Maja Henriksson ja sitäkin enemmän julkisuudessa huseeraava puolustusministeri Carl Haglund. Heidän keskiarvonsa oli 6,8. Vain vähän heistä jäivät demarit (vajaat 6,8). Kokoomuksen keskiarvo oli 6,6 ja kristillisdemokraattien 6,1 eli ainoan ministerin arvosana.

Koko hallituksen keskiarvo oli 6,7, siis korkeintaan välttävä. Koulussa sillä kyllä pääsisi luokalta, mutta politiikassa se ei ehkä riitä. Lopullinen todistustenjako on kuitenkin vasta huhtikuun kolmantena sunnuntaina.

 

Markku Kumpunen

markku.kumpunen@kouvolansanomat.fi

Kirjoittaja on mielipidetoimittaja