Puuprofessori voisi jo osallistua asuntomessujen valmisteluun, mutta Aallon rekrytointi tökkii

22.5.2015 5:55
Kuva: Olli Enteen Yksiö puutarhassa -projekti
Kouvolassa on paljon puualan yrityksiä, jotka ovat kiinnostuneet myös tulevista asuntomessuista. Kuva on Woodprimelta Voikkaalta, joka valmisti arkkitehtiopiskelija Olli Enteen suunnitteleman yksiön kokoisen omakotitalon. Talo pystytettiin Vantaalle.
Kouvolassa on paljon puualan yrityksiä, jotka ovat kiinnostuneet myös tulevista asuntomessuista. Kuva on Woodprimelta Voikkaalta, joka valmisti arkkitehtiopiskelija Olli Enteen suunnitteleman yksiön kokoisen omakotitalon. Talo pystytettiin Vantaalle.

Yli kaksi vuotta sitten Kouvola sitoutui rahoittamaan Aalto-yliopiston puurakentamisen professuuria viiden vuoden ajaksi yhteensä 900 000:lla eurolla. Aalto-yliopisto ei ensimmäisessä haussa onnistunut rekrytoimaan parhaaksi arvioimaansa kandidaattia. Tarjottu palkka ei vastannut italialaisen odotuksia. Toinen hakukierros on meneillään, ja Kouvolassa odotetaan malttamattomina hyvää lopputulosta.

Aalto-yliopisto on kutsunut näyteluennon pitoon ja haastatteluun puolenkymmentä ulkomaalaista puurakentamisen asiantuntijaa. Professorikandidaatit haastatellaan kesäkuun alkupuolella, ja syyskuuhun mennessä pesti voisi olla täytetty.

Puurakentaminen on yksi avainsana, kun vuoden 2019 asuntomessuille Korian Pioneeripuistoon kaavaillaan kustannustehokasta rakentamista ja edullista asumista. Asuntomessuissa konkretisoituisi myös puuprofessuuriin liittyvä yhteistyö.

Kouvolassa elettiin siinä uskossa, että professori aloittaa työnsä vuonna 2014. Valinnan pitkittyminen onkin erittäin harmillista.

— Se on harmillista myös Aalto-yliopiston ja koko yhteistyön kannalta. Me Kouvolassa olimme laskeneet vähän nopeamman aikataulun varaan, Kouvolan kehitysjohtaja Harri Kivelä sanoo.

On uudelleenarvioinnin paikka, jos käykin niin, ettei toinenkaan hakukierros onnistu. Kivelä ei tarkoita, että sopimus sinänsä pitäisi purkaa, mutta yhteistyön muotoja saatetaan joutua tarkistamaan. Aallon osaamista kuitenkin tarvitaan.

Puuprofessuurisopimuksella Kouvola maksaisi elinkeinotoimen budjetista 180 000 euroa vuodessa viiden vuoden ajan. Toistaiseksi ei ole maksettu euroakaan.

Sopimuksessa edellytetään, että professori tiimeineen työskentelee osan aikaa Kouvolassa. Yhteistyökumppaneita olisivat yritysten lisäksi Kinno, Kymenlaakson ammattikorkeakoulu, Kouvolan seudun ammattiopisto ja Lappeenrannan teknillinen yliopisto.

Professuurin rahoittamiseen ovat sitoutuneet myös Metsäsäätiö ja MTK:n säätiö.

Leena Laurila