Vehkasuon tilalla elämä on yksinkertaista ja onnellista

23.5.2015 11:28 | Päivitetty: 23.5.2015 22:01
Vehkosuon keittiö on hyvin englantilainen. Tessa Leppälä remontoi sen mieleisekseen. Vanhasta alkovista tuli ruokailuhuone.
Vehkosuon keittiö on hyvin englantilainen. Tessa Leppälä remontoi sen mieleisekseen. Vanhasta alkovista tuli ruokailuhuone.
Vehkosuon päärakennus on rakennettu 1930-luvulla kokonaan harkoista.
Leppälät ovat kesäisin lähes omavaraisia. Kanat munivat, ja kasvimaa tuottaa satoa koko kesän.
Kananmunat saadaan omasta kanalasta.
Vanhojen kuusten rivistö on kuin iso maja.
Maakellari täyttyy kesän mittaan. Käytännön syistä perhe harkitsee aurinko-sähköllä toimivan jääkaapin hankkimista.
Perheen isä veisti hirret ja rakensi omin käsin tytöille kerrossängyt. Äiti puolestaan löysi tyyliin sopivan tapetin artjärveläisestä antiikkiliikkeestä.
Valoa tulvii keittiöön pieni-ruutuisista ikkunoista.
Yläkerran erkkeri on 1930-luvun rakentajien tyylinäyte.
Kun Leppälät muuttivat Vehkosuolle, sieltä ei löytynyt kovinkaan paljon aarteita. Kirpputorilta niitä löytyy sitäkin enemmän.
Tessa Leppälä on sisustanut harkiten. Uutta taloon ei ole tuotu ollenkaan.
Hella on toimiva keittiön pikalämmitin ja kalustus talon tyyliin sopiva.
Päärakennuksessa on kaksi sisäänkäyntiä, koska talo on aikoinaan tehty kahdelle perheelle. Aavemaisesta portaikosta on kulku valoisiin makuutiloihin toiseen kerrokseen.
Vanha kamiina lämmittää tyttöjen huoneen nopeasti.
Kouvolan Sanomat kertoi Leppälöiden ikuisuus-projektista kolme vuotta sitten.
Huussia koristavat pitsit ja iloiset liput.
Vehkosuolla riittää puuhaa koko kesäksi, mutta paineita ei oteta.
Tuvassa voi sadepäivänä lämmitellä kuin herran kukkarossa.
Tessa Leppälän haave on saada päärakennuksen alakertaan sauna. Pihasauna on kesällä kovassa käytössä.
Kanat viettävät päivät vapaana pihalla. Ennen kesää ne elävät kanalassa ja ulkotarhassa.

Kausalalaisilla Tessa ja Cay Leppälällä on työsiirtola. Loppuiän projekti, jonka ei ole tarkoituskaan valmistua ikinä.

Kannattaa ensin asua ja tutustua vanhaan rakennukseen kunnolla ja tehdä vasta sitten ratkaisuja.

Tessa Leppälä

Viisihenkinen perhe haaveili pienestä mökistä ja palstasta, sitten joskus. Tuli paljon enemmän ja nopeammin. Englantilaista cottagea erehdyttävästi muistuttavaa Vehkosuon tilaa ei voinut ohittaa, kun se kolme vuotta sitten osui kohdalle.

Leppälöiden tavoite on elää yksinkertaisesti ja onnellisesti — ajatus rauhasta etäällä valtatiestä toteutuu täydellisesti kuuden hehtaarin tilalla Muikkulan kylän perukoilla. Tila on sopivasti suojassa kaikelta, kuitenkin lyhyen ajomatkan päässä Kausalasta, missä on perheen vakituinen koti.

— Alun perin myin idean miehelleni sillä, että omalla pellolla saa juosta vaikka munasillaan, jos pelto on syrjässä. Ja tämä on, Tessa Leppälä sanoo.

Persoonallisen talon rakensivat aikoinaan Tikanderin muurariveljekset. Sisaruksista tomera Hilda eli talon alkeellisissa olosuhteissa läpi vuoden vielä 1980-luvulla. Sen jälkeen talo myytiin vieraille. Leppälät ovat toiset suvun jälkeiset omistajat.

Leppälöille ei ole vielä selvinnyt, miksi talo rakennettiin 1930-luvulla perinteisistä suomalaisista talomalleista poiketen eli kokonaan kivestä englantilaismalliseksi.

— Veljekset olivat kivimiehiä ja puusepän jälkeläisiä. Se voisi selittää, miksi tämä tehtiin kokonaan harkoista, mutta malli on jäänyt mysteeriksi.

Leppälät kunnostavat päärakennusta ja sen tiluksia harkitusti hiljakseen. Heidän onnekseen talo oli alkuperäisessä ja yllättävän hyvässä kunnossa. Radikaaleihin muutoksiin ei ole ollut tarvetta, koska talon halutaankin olevan sopivasti askeettinen.

Ensimmäiseksi Leppälät kunnostivat huussin ja muut tärkeimmät tilat, kuten keittiön. Uutta vapaa-ajan kotiin ei ole hankittu eikä hankita.

— Kannattaa ensin asua ja tutustua vanhaan rakennukseen kunnolla ja tehdä vasta sitten ratkaisuja. Ajattelimme puhkaista seinää sen verran, ettei yläkerran makuutiloihin tarvitse kulkea ulkokautta. Sitä ei ole tehty, enkä usko, että tehdäänkään.

Kolmessa vuodessa Leppälät ovat tehneet tilalla paljon itselleen sopivalla tahdilla.

— Kasvimaa, laidun ja perinneaita, puukatos sekä pintaremonttia. Vanhasta pajasta tuli eläinsuoja ja alkovista ruokailutila. Keittiössä, ruokailutilassa ja lastenhuoneessa on tehty eniten pintaremonttia, muualla ei juuri ollenkaan, Tessa Leppälä luettelee.

Yllätyksiä, etenkään negatiivisia, ei ole tullut vastaan.

Leppälöiden ideana oli hankkia vapaa-ajan koti, jossa on paljon mielekästä tekemistä. Hommia tehdään sen verran kuin huvittaa.

— Nyt tuntuisi hassulta ajatus pienestä mökistä.

Vehkosuo on jälleen herätetty kesään, sillä perheen kanat muuttivat ensimmäisinä Kausalasta tilalle. Kun kesäloma koittaa, perässä muuttavat perheen lisäksi suomenhevonen Iivari, muutama lammas, kissa ja koirat.

Perhe käy Vehkosuolla aina kun mahdollista. Viime syksy oli poikkeuksellisen hyvä, koska perille pääsi pitkään auraamatta.

— Tuntuu järjettömältä pitää kahta taloa, mutta se on perusteltua, kun panemme sähköt poikki Kausalasta kesäksi. Silloin toisesta ei tule kuluja.

Ennen lomaa emäntä käy läpi kesän suunnitelmia. Niihin kuuluu ikkunaremontti, sillä vanhat pieniruutuisten ikkunoiden pokat on kunnostettava ja maalattava. Polttopuusavottaa tehdään kahden talon tarpeisiin läpi kesän.

— Kasvihuoneeseen tulee valu, hirsirunko, vanhat ikkunat ja tiilet lattialle, emäntä hahmottelee.

Intohimoisen kotipuutarhurin taimien esikasvatus on hyvällä mallilla. Seuraavaksi vuorossa on siementen kylvö kasvimaalle.

— Olemme kasvissyöjiä, joten sinne tulee säilöttäviä kasviksia. Siellä on myös salaattia ja persiljaa, mutta pääpaino on sellaisissa, jotka säilyvät: porkkanaa, lanttua, naurista ja papua.

Viime kesänä kotipuutarhassa kasvoi ruusukaalia. Sen esikasvatus onnistui, ja sato oli hyvä.

— Innostuin siitä, vaikka se ei ole mikään helppo kasvi.

Vaikka elämä sähköttömällä ja vesijohdottomalla tilalla kuulostaa alkeelliselta, Vehkosuolta löytyy myös luksusta.

Leppälät lataavat kännykät, kuuntelevat radiota ja katsovat elokuvia läppäriltä aurinkopaneelien varassa. Vakavassa harkinnassa on jääkaappi, joka saisi myös virtansa auringosta.

— Kellari on todella hyvä olemassa, mutta helteillä sen lämpötila alkaa olla liian korkea ruuille.

Lapset viihtyvät Vehkosuolla, vaikka heille ei ole järjestetty sen kummempaa tekemistä. Luonto ja eläimet pitävät lapset toistaiseksi tyytyväisinä.

— Kun murkkuikä tulee, en tiedä, mitä sitten tapahtuu. Omat päiväni täyttyvät arjen pyörittämisestä. Se on kivaa puuhastelua. Täällä pääsee hyvin perusasioiden ja -arvojen äärelle.

Kun syksy tulee, lähdön hetki on raastava koko kesän kuin pellossa eläneelle perheelle.

Tessa Leppälä ratsastaa Iivarin talvitalliin Sääskjärvelle. Haikeuden määrää ei voi kuvailla.

KOTIMME KOLME KULTAISTA SÄÄNTÖÄ

1 | Se tehdään, mikä huvittaa,

eikä stressata.

2 | Mennään perhe edellä.

3 | Säännöt on tehty

rikottaviksi.

Parasta Muikkulassa

1 Oma rauha.

2 Ympärillä oleva luonto.

3 Loputtomat mahdollisuudet.

MIKÄ? Vapaa-ajanasunto 1930-luvulla rakennetulla Vehkosuon tilalla.

MISSÄ? Iitin Muikkulassa.

KETKÄ? Omaishoitaja Tessa, 40, puuseppä Cay, 40, Kerttu, 13, Kaarna, 10, ja Tuure, 6, Leppälä.

MIKSI? Halu elää onnellisempaa elämää.

Teksti Johanna TenovirtaKuvat Katja Juurikko