Kouvolaan turvapaikanhakijoita ainakin Irakista ja Somaliasta

1.9.2015 19:05
Kuva: Attila Kisbendedek
Turvapaikanhakijoita Budapestin rautatieasemalla. Suomeen on tänä vuonna odotettavissa noin 15 000 hakijaa, arvioi Maahanmuuttovirasto.
Turvapaikanhakijoita Budapestin rautatieasemalla. Suomeen on tänä vuonna odotettavissa noin 15 000 hakijaa, arvioi Maahanmuuttovirasto.

Kouvolaan tulevaan vastaanottokeskukseen on odotettavissa turvapaikanhakijoita monesta eri maasta. Eniten heitä tullee Irakista ja Somaliasta, joista Suomeen tulee muutenkin tällä hetkellä eniten hakijoita.

Tammikuun alusta heinäkuun loppuun mennessä Irakista oli tullut Suomeen 1 337 turvapaikanhakijaa ja Somaliasta 945. Seuraavana listalla ovat Albania (422), Afganistan (207) ja Venäjä (124). Syyria on listalla kuudentena.

Miten moni hakijoista saa turvapaikan, vaihtelee suuresti. Esimerkiksi alkuvuonna kaikki Albaniasta tulleiden hakemukset on hylätty perusteettomina, kun taas lähes kaikki somalialaisten hakemukset on hyväksytty.

Kymmenestä hakijasta keskimäärin neljä saa Suomesta turvapaikan. Heinäkuun loppuun mennessä käsitellyistä hakemuksista 39 prosenttia sai myönteisen ja 26 prosenttia kielteisen päätöksen.

Maahanmuuttoviraston viestintäpäällikkö Hanna Kautto ennakoi, että loppuvuonna myönteisten päätösten osuus kasvaa.

— Moni hakijoista saa kansainvälistä suojelua pelkästään kotipaikkansa perusteella.

Tällaisia hakijoita ovat monet Afrikan ja Lähi-idän maista tulevat ihmiset, joiden kotimaassa turvallisuustilanne on huono.

Lue huomenna lisää lehdestä tai digilehdestä: www.kouvolansanomat.fi/digilehti.

Tapani Olkku