Valotaide valtaa Kuusankosken —  teoksen toteutukseen käytetään 150 led-valoa ja 5 kilometriä kaapelia

29.10.2015 9:03
Kuva: Katja Juurikko
Valotaiteilija Kari Kolan mukaan Kuusankosken valotaideteos on valtakunnallisesti suurimpia, joita tänä vuonna toteutetaan Suomessa.
Valotaiteilija Kari Kolan mukaan Kuusankosken valotaideteos on valtakunnallisesti suurimpia, joita tänä vuonna toteutetaan Suomessa.

Huomenna torstai-iltana Kuusankoskelle syttyy massiivinen valotaideteos. Joensuulaisen valotaiteilija Kari Kolan toteuttama teos koostuu kolmesta eri kohteesta: Kuusankoskitalosta, neljästä betonisesta suurjännitepylväästä ja Kymijoen rannasta.

Vuosien aikana Kola on tehnyt mittavia valo- ja äänituotantoja niin kotimaassa kuin myös kansainvälisiin tapahtumiin. Hän arvioi, että Kuusankosken valotaideteos on valtakunnallisesti suurimpia, joita tänä vuonna toteutetaan Suomessa. Alueellisesti vastaavaan mittapuun valoteosta ei ole aiemmin nähty.

Sen rakentamiseen käytetään noin 150 led-lamppua ja viitisen kilometriä sähkökaapelia.

— Led-valot ovat mahdollistaneet tällaisten teosten tekemisen. Nyt energiakulutus noin 30 000 wattia, kun vielä 15-vuotta sitten luku olisi ollut noin 500 000 wattia.

Teos ei ainoastaan levittäydy laajalle alueelle, vaan se tulee myös loistamaan valoa kauas pimenevissä illoissa.

— Betonipylväät jäävät yleensä täysin pimentoon, joten niiden valaisu tulee muuttamaan maisemaa paljon.

Historia-valotaideteos syttyy Kuusankoskitalon 30-vuotisjuhlavuoden kunniaksi torstaina 29.10. kello 18. Teos on esillä 1.11. saakka, ja se puretaan maanantaina 2.11.

Lue koko juttu päivän lehdestä tai mobiilisovelluksesta: Lataa Kouvolan Sanomien ilmainen sovellus tästä ja tee kuukauden ilmainen tutustumistilaus tästä.