Ympäristöministerin mielestä ilmastotavoitetta ei tarvitse kiristää tällä hetkellä

29.11.2015 14:00
Kuva: AOP
Pariisin ilmastokokouksessa on tarkoitus saada aikaan sopimus, joka määrittäisi, miten valtiot aikovat toimia ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi vuoden 2020 jälkeen.
Pariisin ilmastokokouksessa on tarkoitus saada aikaan sopimus, joka määrittäisi, miten valtiot aikovat toimia ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi vuoden 2020 jälkeen.

Kahden asteen ilmastotavoitteen kiristäminen ei ole nyt ajankohtaista. Tätä mieltä on maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.). Hänen mukaansa kahden asteen tavoitteessakin riittää vielä paljon työtä.

Tiilikainen on huomenna maanantaina alkavassa Pariisin ilmastokokouksessa Suomen valtuuskunnan varapuheenjohtaja.

Tavoite kahdesta asteesta on linjaus siitä, mille tasolle maapallon keskilämpötilan nousu halutaan rajoittaa. Nykyinen enintään kahden asteen tavoite määriteltiin Cancúnin ilmastokokouksessa vuonna 2010.

Osa ilmastosopimuksen osapuolista on ollut sitä mieltä, että kahden asteen tavoite on liian lepsu ja sitä pitäisi kiristää esimerkiksi puoleentoista asteeseen.

Tavoiterajan uudelleen asettamisesta on ennakoitu yhtä Pariisin ilmastokokouksen neuvottelukysymyksistä.

— Suomelle on tärkeää, että Pariisissa saadaan pitkän aikavälin näkymä päästöjen vähentämisestä ja siirtymisestä kohti vähähiilistä yhteiskuntaa. Päästäänkö kahden asteen tavoitteesta joskus alaspäin, on tulevien neuvotteluiden asia, Tiilikainen sanoo.

Tiilikaisen mukaan Suomen tärkein tavoite Pariisissa on, että kokouksessa saataisiin aikaan uusi ilmastosopimus.

— Aika alkaa käydä vähiin ilmastonmuutoksen rajoittamisessa siedettäviin lukemiin.

Suomen talouden ja työllisyydenkin kannalta sopimus olisi tärkeä.

— Päästöjä tulisi rajoittaa nykyistä enemmän mahdollisimman laajalla alueella EU:n ulkopuolellakin, jotta meidän maailmanlaajuinen kilpailuasemamme olisi nykyistä reilumpi.

Kimmo Kangas