Verohallinnon maksut muuttuvat —yhä useampi asiakirja maksuton, muut maksut nousevat ja käteinen ei enää verotoimistossa käy

4.1.2016 8:51

Verohallinnon maksuihin ja käytäntöihin tuli alkuvuodesta muutoksia. Nyt Verohallinnosta saa yhä useammin maksuttoman asiakirjan. Esimerkiksi sosiaali- ja terveydenhuoltoa varten tarvittava verotustodistus erittelyosineen on ilmainen. Ennen maksu oli kymmenen euroa.

Ylitarkastaja Taito von Konow kertoo Verohallinnon periaatteena olevan, ettei asiakkaan tarvitse erikseen todistaa mihin hän verotusasiakirjoja tarvitsee. Verotusasiakirjat saa puhelimitse Verohallinnon palvelunumeroista, jotka löytyvät täältä.

Verohallinnon antamat ennakkoratkaisut säilyvät edelleen maksullisina. Muutoksena on, että vuoden alusta hinnat puolittuivat. Toissa vuonna Verohallinto sai noin 3,8 miljoonaa euroa maksullisista toiminnoistaan. Von Konov toteaa, että asiakirjojen osalta summa laskee, mutta vastaavasti se säästää hallinnollista työtä Verohallinnossa.

Verohallinnon jäljelle jäävät maksut kohoavat vuoden alussa kautta linjan noin kymmenen prosenttia.

Yksi merkittävä muutos on myös se, että alkuvuodesta lähtien käteisen rahan käsittely loppuu kaikissa verotoimistoissa. Maksutapana on jatkossa pankkikortti tai lasku.

Anniina Meuronen