Kantaverkkoyhtiö Fingrid otti Hinkismäen reservisähkön käyttöön

8.1.2016 5:50
Kuva: Katja Juurikko
Kantaverkkoyhtiö Fingrid käytti jo tiistaina KSS:n Hinkismäen voimalaa apuna reservisähkön saamisessa valtakunnan verkkoon.
Kantaverkkoyhtiö Fingrid käytti jo tiistaina KSS:n Hinkismäen voimalaa apuna reservisähkön saamisessa valtakunnan verkkoon.

Kovat pakkaset ovat aiheuttaneet sen, että lähes kaikki käytettävissä olevat voimalaitokset on otettu käyttöön. Sen sijaan 300 megawatin tehoreservikapasiteetti ei ole toistaiseksi käynnistynyt.

KSS Energian Hinkismäen voimalaitoksen kaasuturbiinia käytetään myös kantaverkkoyhtiö Fingridin nopean reservin laitoksena. Kun tehopula uhkaa, Hinkismäestä saadaan valtakunnan sähköverkkoon 40 megawatin sähköteho 15 minuutin varoitusajalla.

Kyösti Jääskeläinen kertoo, että Fingrid käytti oikeuttaan ajaa Hinkismäkeä viimeksi tiistaina.

KSS Energian sähkön ja lämmön tuotantolähteinä ovat Kymin Voiman biopolttoainevoimalaitos sekä Hinkismäen ja Eskolanmäen maakaasuvoimalaitokset.

Hinkismäen voimalaitoksessa on kaasuturbiini, pakokaasulämmönvaihdin, lämpöakku ja lämpökeskus, jossa on kolme 16 megawatin maakaasukattilaa.

Kun kaasuturbiini on käytössä, voimalaitoksesta saadaan 70 megawattia lämpöä ja 40 megawattia sähköä. Hinkismäen polttoainetaho on maksimissaan 140 megawattia.

Janne Rönkkö