Vaikuttajat toivovat järkeä maahanmuuttokeskusteluun — Kuusankosken kirkkoherraa pyydettiin tykkäämään kodinturvajoukoista

10.1.2016 6:00
Kuusankosken kirkkoherra Kimmo Ylikangas haluaa kuunnella kaikkia osapuolia.
Kuusankosken kirkkoherra Kimmo Ylikangas haluaa kuunnella kaikkia osapuolia.

Keskustelu maahanmuuton ongelmista kärjistyi viime vuonna. Vihapuhe leviää verkossa, ja nyt useiden kaupunkien kaduille on ilmaantunut kansalaisten katupartioita. Kouvolan Sanomat kysyi kouvolalaisilta päättäjiltä ja julkisuuden henkilöiltä, huolestuttaako kiristynyt ilmapiiri.

Kouvolan kaupunginjohtaja Lauri Lamminmäki

— Keskustelu turvapaikanhakijoista on saanut sellaisia ulottuvuuksia, jotka eivät kuulu länsimaiseen kulttuuriin. Katupartioista on tullut 1930-luvun tunnelmat mieleen. Meillä poliisi osaa pitää järjestystä yllä, ja siihen pitää luottaa. Turvapaikanhakijoista puhuttaessa täytyy myös muistaa, että järjestelmän väärinkäyttäjät palautetaan kyllä lähtömaihinsa. Kansalaisten ei kannata olla siitä huolissaan.

Hiihtäjä Mona-Liisa Nousiainen

— Nykyään uhkia tuntuu olevan vähän joka puolella. Maailmalla on aina tapahtunut kaikenlaista, mutta nyt huoli on tullut meille Eurooppaan. Olen itsekin huomannut olevani aiempaa valppaampi reissuilla ja lentokentillä. Pelossa ei kuitenkaan kannata elää, sillä eihän silloin voisi enää liikkua minnekään kotoaan.

Kansanedustaja Markku Pakkanen (kesk.)

— Jos ihmisiä pelottaa, niin tärkeintä on kertoa se avoimesti. Meidän yhteiskuntamme täytyy pysyä sellaisena, että jokainen voi liikkua kadulla ilman pelkoa. Turvapaikanhakijoiden aiheuttamien ongelmien kanssa ei pidä olla sinisilmäinen, mutta katupartiot eivät ole hyvä ratkaisu tähän. Ennemmin täytyy lisätä poliisin resursseja. Toivon, että pakolaisongelmasta voidaan ylipäätään keskustella faktapohjaisesti, ilman kiihkoilua.

Rumpali Teijo ”Twist Twist” Erkinharju

— Pakolaisongelmaan pitäisi puuttua paremmin jo lähtömaissa tai niiden lähellä, mutta se ei ole ihan niin helppo asia. Siihen liittyy valtavaa hyväksikäyttöä ja rahastusta, kun ihmisiä sullotaan hengenvaarallisiin veneisiin ja lähetetään meren yli. Täällä Suomessa meidän pitää yrittää suvaita erilaisuutta ja kotouttaa porukkaa meikäläisten systeemiin. Laput silmillä kulkeminen on vanhanaikaista. Rikollisilla ei ole tietenkään mitään asiaa jäädä Suomeen, mutta ei saa yleistää. Eihän mekään täällä samanlaisia kaikki olla.

Kouvolan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Harri Helminen (sd.)

— Tilanne ei ole mitenkään hirveän dramaattinen, mutta ymmärrän, että ihmiset pelkäävät. En hyväksy sitä, että kaduille alkaa tulla katupartioita ja vihapuheita levitellään. Suomi on sovun eikä vihan yhteiskunta. Me on aina oltu kansainvälisessä toiminnassa rauhan korostajia. Nyt kun meille tulee uusia ihmisiä maahan, tämä täytyy pitää mielessä. Jos täällä tehdään rikoksia, niin se on tietenkin goodbye ja adjö, oli pakolaisstatus mikä tahansa. Henkilöiden täytyy muutenkin toimia maassa maan tavalla.

Fitnessmalli ja yrittäjä Janni Hussi

— Valehtelisin, jos sanoisin, ettei tilanne millään tavalla huolestuta. Ihmisten täytyy nyt vain ottaa rauhallisesti ja muistaa maalaisjärki kaikessa ajattelussa sekä toiminnassa. Suomeen tulijoita pitää auttaa, jos ihmiset ovat oikeasti hädässä. Toivoisin kärsivällisyyttä kaikilta osapuolilta.

Kuusankosken kirkkoherra Kimmo Ylikangas

— Vastakkainasettelun ilmapiiri on ikävä, mutta asiat kannattaa asettaa oikeisiin mittasuhteisiin. Lehden sivuilla näyttää pahalta, kun Rekolassa vastaanottokeskuksen lähellä seinään on spreijattu ”We hate you”. Teksti on kuitenkin hyvin pieni ja metsän puolella. Se ei välttämättä jutuista välity. Kannustaisin paikallisia kohtaamaan turvapaikanhakijoita ihan kasvotusten. Pelot ja uhat poistuvat, kun ihmisiä tapaa. Tietenkään huolia ei pidä väkisin vaientaa. Minua pyydettiin Facebookissa tykkäämään kodinturvajoukoista. Siihen en sentään lähtenyt, mutta heitäkin pitää kuunnella.

Aapo Mentula