Kirjastokäynnit lievässä laskussa Kouvolassa – silti 1,5 miljoonaa lainaa viime vuonna

11.1.2016 13:19 | Päivitetty: 11.1.2016 13:29
Kuva: Katja Juurikko
Inkeroisten omatoimikirjaston käyttö lisääntyi viime vuonna huomattavasti.
Inkeroisten omatoimikirjaston käyttö lisääntyi viime vuonna huomattavasti.

Kirjastokäynnit olivat viime vuonna pienessä laskussa. Vuoden aikana kirjastokäyntejä kertyi 666 488 kappaletta. Määrä on kolme prosenttia vähemmän kuin vuonna 2014. Kaikkiaan kirjastokorttia käytti 27 518 henkilöä eli hieman alle kolmannes Kouvolan asukkaista.

Samalla perinteisen kirjaston aukioloaika väheni 13 prosenttia.

Kirjastossa asionti onkin siirtymässä Kouvolassa enemmän verkkoon. Verkkokäyntejä oli 441 007, mikä on yhdeksän prosenttia edellisvuotta enemmän.

Lainauksia kertyi viime vuoden aikana noin 1,5 miljoonaa. Laskua lainausten määrässä oli noin kaksi prosenttia. Lasten kirjallisuuden lainausmäärät kasvoivat parilla tuhannella noin 333 000 kirjaan ja lasten tietokirjat 2 500:lla 48 000 kirjaan.

Myös joidenkin tallenteiden lainauksessa on ollut kasvua.

— Lasten kirjallisuuden lainauksen prosentin nousu on iloittava asia. Se, että elokuvien lainaus kasvoi edellisestä vuodesta, on yllättävää. Muun aineiston lainauksen kasvu on lisääntynyttä aikakauslehtien lainausta, kirjastotoimenjohtaja Merja Sali sanoo.

Omatoimikirjaston käyttö on kasvattanut suosiotaan. Inkeroisten omatoimikirjaston käynnit kasvoivat 23 prosenttia edellisvuodesta.

Uudet omatoimikirjastot Elimäen ja Haanojan kirjastot ovat olleet testausluontoisesti avoinna joulun alusviikolta lähtien.

Haanojalla opastetaan omatoimiasiointiin maanantaina 18. tammikuuta ja Elimäen kirjastossa tammikuun 25. päivänä. Molemmissa kirjastoissa on avajaispäivänä kahvitarjoilu kello 10–18.

— Omatoimiaika mahdollistaa monelle sopivan asioinnin, mutta ensimmäisen vuoden kokeilulla se on palveluajan täydentäjä - ei korvaaja, Sali sanoo.