Kommentti: Lama vie juomahalut ja -haitat

11.1.2016 15:30

Lama on kuivattanut suomalaisten lompakon ja kurkun. Alkoholin kulutus on laskenut Suomessa siitä pitäen, kun talouden kasvukäyrät kääntyivät laskuun vuonna 2008. Siihen asti kulutus kasvoi talouden vanavedessä eli suomalaiset juonevat sittenkin enemmän iloon kuin suruun.

Päihdetilastollisen vuosikirjan (Helsingin Sanomat kertoi 9.1.) mukaan jokainen 15 vuotta täyttänyt suomalainen kaatoi viime vuonna kurkustaan alas keskimäärin 11,2 litraa sataprosenttista alkoholia. Luvussa on mukana sekä tilastoitu kulutusettä arvioitu matkustajatuonti ulkomailta.

Vaikka huippuvuosista on tultu alas, on 11,5 litraa silti kova määrä. Se tarkoittaa noin litraa kuukaudessa eli kuutta pulloa Koskenkorvaa. Kun kaikki eivät tuohon määrään yllä, niin iso joukko kuluttaa todella paljon.

Hallitus korottaa aika ajoin viinan hintaa ja keksii uusia rajoituksia sen saatavuudelle. Silloin usein sanotaan, ettei toimenpiteillä ole mitään vaikutusta. Haitat eivät vähene, kun juopot hankkivat viinansa, maksoi mitä maksoi.

Näin ei kuitenkaan näytä olevan. Tilastokeskuksen käyrien mukaan alkoholista aiheutuvat haitat – alkoholisairaudet ja -kuolemat, väkivaltarikokset, putkareissut sekä rattijuopumukset – ovat vähentyneet kulutuksen kanssa samaa tahtia. Aivan yksi yhteen käyrät eivät mene, mutta trendi on selvä.

Myös tilastoista saatava viesti on aika yksiselitteinen: Jos alkoholihaittoja halutaan vähentää, niin viinan saatavuutta pitää huonontaa. Viinejä on ehkä turha haikailla maitokauppoihin ihan lähiaikoina.

Alkoholin käytöstä aiheutuvat välittömät ja välilliset kustannukset ovat megaluokkaa. Törttöily viinan kanssa työllistää sairaaloita, terveyskeskuksia, palokuntia, poliiseja, oikeuslaitosta ja sosiaalityöntekijöitä tolkuttomasti. Jos niistä kuluista päästäisiin jollakin konstilla edes osaksi eroon, menisi Suomella paljon nykyistä paremmin.

Toivo on nuorisossa, jonka kiinnostus kännäämiseen on vähäisempi kuin vanhemmillaan.

 

Markku Kumpunen

markku.kumpunen@kouvolansanomat.fi

Kirjoittaja on mielipidetoimittaja.