Koulutytön pelastanut autoilija näkee punaista, kun lapsia vaarannetaan liikenteessä

16.1.2016 16:40
Kuva: Anniina Meuronen
Jyri Korhonen kantaa huolta lapsista liikenteessä. Kuvan koululainen ei liity tapauksiin.
Jyri Korhonen kantaa huolta lapsista liikenteessä. Kuvan koululainen ei liity tapauksiin.

Kouvolalainen ammattiautoilija Jyri Korhonen on joutunut noin vuoden kuluessa todistamaan kolmea vakavaa läheltä piti -tilannetta, joissa kaikissa on ollut lapsi osallisena.

Tiistaina hän onnistui estämään Kotkassa liikenneonnettomuuden, jossa kovaa vauhtia ajanut auto olisi saattanut törmätä koulutyttöön. Hänen tapauksesta kirjoittamaansa Facebook-päivitystä on jaettu jo noin 17 000 kertaa.

Edellinen tapaus sattui myös Kotkassa noin viikkoa ennen joulua. Korhonen oli lähestymässä hitaasti risteystä. Valo paloi hänelle vihreänä, mutta hän arveli sen olevan juuri vaihtumassa.

Äkkiä keskellä risteystä oli auto, joka oli ajanut siihen päin punaisia. Korhonen oli jo risteysalueella, mutta onnistui pysähtymään ajoissa, koska hänen nopeutensa oli jo valmiiksi hiljainen. Kaaharin kyydissä oli lapsi turvaistuimessa.

Kolmas tapaus, jota Korhonen luonnehtii törkeimmäksi näkemäkseen, sattui noin vuosi sitten Nastolassa.

— Edelläni ajavan auton kuljettaja näytti suojatien reunassa seisseelle koululaiselle merkin, että tämä voisi ylittää tien. Kun poika astui suojatielle, kuljettaja painoikin kaasua. Poika onnistui ottamaan nopean askeleen taaksepäin eikä törmäystä sattunut.

Korhonen seurasi autoa, koska sillä oli sama suunta kuin hänellä. Sattumalta se pysähtyi saman marketin pihaan, jonne hän oli viemässä tavaraa.

Korhonen kertoo vieneensä lastin ja löytäneensä sitten auton tyhjänä parkkipaikalta. Hän otti jakeluautostaan keltaisen huomioliivin, jollainen koulupojallakin oli ollut päällään, repi sitä, sotki sitä punaisella tussilla ja jätti sen auton tuulilasinpyyhkijän alle. Mukaan hän jätti viestin: "Haluatko herätä tähän painajaiseen joka ikinen aamu? Minä en halua."

— Ärsyttää, kun lapsia on mukana tuollaisessa. Johtuu ehkä siitä, että itselläni on kolme lasta.

Korhonen on ajanut autoa ammatikseen kymmenen vuotta. Hänen tuntumansa mukaan jalankulkijat ja pyöräilijät noudattavat liikennesääntöjä entistä paremmin, mutta autoilijoista on tullut itsekkäitä.

Facebook-päivityksen suosio yllätti hänet täysin. Sen jälkeen hän on saanut noin 1500 viestiä ja 700 kaveripyyntöä.

—En minä itselleni mitään sankarin titteliä halua, mutta hyvä, jos viesti menee perille. Ehkä se muuttaa jotain.

Kimmo Puhakka