Kouvolan luottamushenkilöille käytösohjeet, taustalla viime vuoden häirintätapaus

16.1.2016 18:36
Kuva: Katja Juurikko
Häirintätapaus ravisteli Kouvolan valtuustoa viime vuonna. Kuva joulukuulta.
Häirintätapaus ravisteli Kouvolan valtuustoa viime vuonna. Kuva joulukuulta.

Kouvolan kaupunginhallitukselle esitellään ensi maanantaina toimintaohje, jonka mukaan kaupunginvaltuuston työskentelyn pitäisi sujua asiallisesti.

— Luottamushenkilön käytös ei saa olla yleisesti hyväksyttyjen käytösnormien vastaista ja jokaiselta luottamushenkilöltä edellytetään tehtävässään normaalia ja hyvää käytöstä, ohjeessa todetaan.

Mikäli luottamushenkilön käytökseen tarvitsee puuttua, ohje käskee ilmoittamaan asiasta valtuuston puheenjohtajalle ja kyseisen valtuustoryhmän puheenjohtajalle, jos kyseessä on valtuutettu tai varavaltuutettu. Jos kyse on jonkin muun kaupungin toimielimen jäsenestä, ilmoitetaan toimielimen puheenjohtajalle.

Ohjeessa sanotaan myös, että luottamushenkilön on toiminnallaan vahvistettava oikeaa ja myönteistä mielikuvaa kotikaupungistaan.

— Kriittinen saa olla, mutta tarkoituksellinen mustamaalaaminen ei ole arvokasta käyttäytymistä.

Taustalla on viime vuoden kohu miesvaltuutetun naisviranhaltijoihin kohdistamasta sanallisesta seksuaalisesta häirinnästä. Tapausta ei saatu selvitettyä loppuun, koska valtuutettu ei pyynnöstä huolimatta saapunut kaupungin henkilöstöjohtajan ja työsuojelupäällikön kuultavaksi.

Viranhaltijoilla ei ole valtaa pakottaa epäiltyä häiritsijää yhteiseen keskusteluun, koska valtuutettu ei ole luottamushenkilönä kaupungin palkkalistoilla.

Toimintaohjeen voi lukea kaupunginhallituksen esityslistalta.

Kimmo Puhakka