Lehtorin mielestä nuoret tarvitsevat yrittäjyyskasvatusta koulussa

19.1.2016 7:31
Kuva: Jussi Lopperi
Eskolanmäen koulun 9.—luokkalaiset tutustuivat yrittäjyyspäivässä muun muassa Kaslinkin meijeriin Korialla.
Eskolanmäen koulun 9.—luokkalaiset tutustuivat yrittäjyyspäivässä muun muassa Kaslinkin meijeriin Korialla.

Työelämävalmiudet ja yrittäjyys sekä niiden kohtaaminen ovat koulujen uusia haasteita, kertoo historian ja yhteiskuntaopin lehtori Kari Heinikainen. Hänen mielestään nuoret tarvitsevat yrittäjyyskasvatusta, siksi Eskolanmäen koulussa on otettu yrittäjyyden perusteet mukaan yhteiskuntaopintunneille. Maanantaina koulu järjesti yläkoulun oppilaille Yrittäjyyspäivän, jossa oppilaat pääsivät vierailemaan Gasumilla, UPM:llä, Lumonilla ja Kaslinkilla. Myös Kouvolan lakritsin lakutehtailija Timo Nisula kertoi yrittäjyydestä nuorille.

Heinikainen nimeää yrittäjyyden teemapäivät yhdeksi mahdollisuudeksi opettaa yrittäjyyttä nuorille. Yrittäjyyspäivän tarkoituksena oli näyttää oppilaille minkälaisia työpaikkoja Kouvolassa on tarjolla ja mitä yrittäjyys vaatii.

— Nykypäivän työelämässä tarvitaan sekä yrittäjähenkisiä työntekijöitä että itsensä työllistäviä yrittäjiä. On hyvä asia, että paikalliset yritykset avasivat ovensa meille. Uskon, että oppilaille jää enemmän käteen, kun he pääsevät näkemään yritykset paikan päältä ja saavat jutella yrittäjien kanssa kuin että he lukisivat saman asian kirjoista.

Heinikainen toivoo, että teemapäiviä voitaisiin järjestää säännöllisesti.

Eskolanmäen koulun oppilaat olivat innostuneita teemapäivästä. Kaslinkilla teemapäivän aikana vieraillut Eero Juutilainen, 15, alkoi harkitsee hakevansa töihin yritykseen.

— Kaslink vaikutti mielenkiintoisimmalta yritykseltä verrattuna muihin yrityskohteisiin.

Nuorten mielestä Kouvola tarvitsisi enemmän yrittäjiä. Sen ansiosta Kouvolaan tulisi uusia työpaikkoja.

— Olen harkinnut yrittäjäksi ryhtymistä. Oma pienkorjaamo olisi kiva, mutta silloin en välttämättä pystyisi kovin montaa työntekijää palkkamaan, Viljami Hyry, 15, pohtii.

Muut nuorista pohtivat, että yritykseen perustamiseen tarvitaan hyvä idea. Heidän mielestä parasta yrittäjyydessä on se, että saa itse päättää työaikansa.

— Jos tykkää siitä mitä tekee, on valmis tekemään pidempiäkin päiviä, Uljana Patrushina sanoo.

Elina Iiskola