THL laati uudet ruokasuositukset lapsiperheille – kiinteää ruokaa alle puolivuotiaille

23.1.2016 12:20
THL:n uudet ruokasuositukset esittävät, että vauvoille voisi alkaa tarjota imetyksen ohessa kiinteää ravintoa 4—6 kuukauden iässä.
THL:n uudet ruokasuositukset esittävät, että vauvoille voisi alkaa tarjota imetyksen ohessa kiinteää ravintoa 4—6 kuukauden iässä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on laatinut uudet ruokasuositukset lapsiperheille. Syödään yhdessä -ruokasuositukset on laatinut THL:n asiantuntijaryhmä ja valtion ravitsemisneuvottelukunta on ne hyväksynyt.

Suosituksissa korostetaan ruokakasvatusta, lapsen syömään oppimisen tukemista ja perheen yhteisten ruokahetkien tärkeyttä. Suositukset kattavat perheen ruokailun raskauden suunnittelusta lapsen varhaiseen aikuisuuteen saakka.

Uusissa suosituksissa on muutoksia aiempiin suosituksiin muun muassa foolihapposuosituksessa. THL suosittelee foolihappolisää jo raskautta suunniteltaessa.

Uuden suosituksen mukaan lasta voi myös totuttaa kiinteisiin ruokiin jo 4–6 kuukauden ikäisenä kuitenkin imetystä jatkaen.

Lapselle voidaan antaa kiinteitä ruokia maisteluannoksina aikaisintaan 4–6 kuukauden iässä. Maisteluannokset annetaan imetyksen jälkeen, ja lapsentahtista imetystä jatketaan. Maisteluannosten ei ole tarkoitus syrjäyttää imetystä, vaan ne edistävät yhdessä rintamaidon kanssa lapsen suoliston ja puolustusjärjestelmän kehittymistä ja sietokykyä uusille ruoka-aineille.

THL:n mukaan lapsiperheiden ruokasuositukset on ensisijaisesti tarkoitettu tietolähteeksi kaikille niille ammattiryhmille, joiden tehtäviin kuuluvat perheiden ja lasten ravitsemusneuvonta tai ruokapalvelu, mutta yhtä hyvin niistä hyötyvät myös lastensa ravitsemuksesta kiinnostuneet perheet.

Voit lukea THL:n ruokasuositukset kokonaisuudessaan täältä.

Juhana Nyman