Hillosensalmen ja Kausalan vanhat asemat myynnissä

28.1.2016 21:20
Kuva: Katja Juurikko
Vuonna 1946 rakennettu Hillosensalmen vanha asemarakennus on myynnissä.
Vuonna 1946 rakennettu Hillosensalmen vanha asemarakennus on myynnissä.

Hillosensalmen ja Kausalan vanhat asemarakennukset ovat myynnissä. Asemarakennuksista voi jättää tarjouksen 18. helmikuuta mennessä Senaatti-kiinteistöille.

Vuonna 1946 rakennettu Hillosensalmen asemarakennus on kooltaan noin 176 neliömetriä ja se on tällä hetkellä vuokrattu. Asemarakennus on 1100:n neliömetrin suuruisella tontilla, johon kuuluu myös varasto- ja käymälärakennus. Myyjän mukaan kohteessa ei ole vesi- ja viemäriliittymää.

Kausalan asemarakennuksen kauppaan kuuluu 230 neliömetrin suuruinen päärakennus ja piharakennuksia, jotka ovat 700 neliömetrin suuruisella tontilla. Asemarakennusta kuvailaan myynti-ilmoituksessa huonokuntoiseksi. Kaikkien tontilla olevien rakennusten yhteispinta-ala on 330 neliötä.

Kymenlaakson rakennuskulttuuri -inventoinnissa vuodelta 1992 todetaan, että Kausalan asemaympäristöllä on suuri historiallinen ja rakennustaiteellinen merkitys Riihimäen-Pietarin radan alkuperäisenä asemakokonaisuutena. Asemaympäristö on tärkeä myös rakennushistoriallisen kerrostuneisuuden vuoksi.

Kausalan asemarakennus valmistui vuonna 1870 ja oli asemakäytössä vuoteen 2009. Rakennuksen edusta toimii yhä henkilöliikenteen pysäkkinä. Museovirasto arvioi, että Kausalan asema-alueen rakennukset voidaan kunnostaa kohtuullisin toimenpitein perinteisiä hirsi- ja puurakentamisen menetelmiä käyttäen.

Hillosensalmen asema oli henkilöliikenteen käytössä vuosina 1900-2002, mutta nykyinen asemarakennus valmistui vasta vuonna 1946, jolloin se korvasi lautarakenteisen edeltäjänsä. Kausalan asemarakennus valmistui vuonna 1870 ja oli asemakäytössä vuoteen 2009. Rakennuksen edusta toimii yhä henkilöliikenteen pysäkkinä.

Marjo Latvanen