Kommentti: Kenelle kuuluvat eduskunnan puhemiesten paikat, hallitukselle vai oppositiolle?

3.2.2016 16:09
Markku Kumpunen
Markku Kumpunen

Sosiaalidemokraatit kiukuttelivat eduskunnan avajaisissa äänestämällä tyhjää, kun he eivät saaneet edustajaansa eduskunnan puhemiehistöön. Nyt paikat menivät perussuomalaisille, kokoomukselle ja keskustalle. Demarien mielestä myös oppositiolle kuuluisi paikka puhemiehistössä.

Suomessa on perinteenä, että pääministeri ja eduskunnan puheenjohtaja ovat eri puolueesta. Kun meillä nyt on keskustalainen pääministeri, niin puhemiehen paikka kuuluu toiseksi suurimman puolueen edustajalle eli perussuomalaisille.

Demarit sanovat, että aina aikaisemmin puhemiehistössä on ollut jonkin oppositiopuolueen edustaja. Keskustan Mauri Pekkarinen taas totesi TV-haastattelussa, että puhemiehistö on koottu aina kolmen suurimman ryhmän edustajista. Kumpi on oikeassa?

Tavallaan kumpikin. Meillä ei ole ollut vähään aikaan hallitusta, jossa olisivat olleet edustettuina kolme suurinta puoluetta, vaan aina joku niistä on ollut oppositiossa. Edellisellä vaalikaudella (2011-2015) hallituksen ulkopuolelle jäivät perussuomalaiset ja sitä edellisellä (2007-2011) sosiaalidemokraatit. Ne molemmat tulivat vaaleissa kolmansiksi ja saivat varapuhemiehen paikan.

Varapuhemiesten valintaa voidaan tarkastella muistakin näkökulmista. Kun varsinainen puhemies on hallituspuolueesta, niin on luontevaa, että hänen varahenkilönsäkin edustavat hallitusta. Eduskunnan työ on hyvin riippuvainen hallituksen päätöksistä ja esityksistä. Miksi opposition edustaja pitäisi päästää ”sotkemaan” kuvioita?

Toisaalta, jos eduskunta mielletään itsenäiseksi omaksi yksikökseen, on yhtä luontevaa, että sen johto edustaa koko taloa, myös oppositiota.

Puhemiesten vallinasta kohkataan, mutta kuka muistaa, ketkä olivat ne opposition edustajat puhemiehistössä edellisillä vaalikausilla? Aivan, ei muistu heti mieleen, että he olivat Anssi Joutsenlahti (ps.) ja Johannes Koskinen (sd.). Varsinaiset puhemiehet tulivat mieleen nopeammin: Sauli Niinistö (kok.) ja Eero Heinäluoma (sd.).

Onkohan varapuhemiehillä sittenkään niin merkittävää roolia, että niistä kannattaa meteliä nostaa? Ei ehkä puheenvuorojen jakamisen takia, mutta he ovat myös osa eduskunnan puhemiesneuvostoa, joka on suuri vallankäyttäjä. Se suunnittelee eduskunnan pitkän aikavälin työskentelyä ja ohjaa täysistuntotyöskentelyä.

Markku Kumpunen

markku.kumpunen@kouvolansanomat.fi

Kirjoittaja on mielipidetoimittaja.