Palautevyöry yllätti Benyaminin: “Helpottaa, että tästä puhuu joku, jota on vaikea leimata rasistiksi”

8.2.2016 15:04 | Päivitetty: 8.2.2016 22:07
Kuva: Katja Juurikko
Ashraf Benyamin maahanmuuttonäkemyksistä virisi vilkas keskustelu.
Ashraf Benyamin maahanmuuttonäkemyksistä virisi vilkas keskustelu.

On eri asia olla suvaitsevainen kuin tyhmä, sanoi kouvolalaistunut egyptiläislääkäri Ashraf Benyamin sunnuntain Kouvolan Sanomissa. Juttu herätti vilkkaan, yhä jatkuvan keskustelun Kouvolan Sanomien verkkosivuilla, mutta Benyamille itselleenkin palautetta on annettu niin paljon, että hän on suorastaan hämmentynyt.

Suomeen vuonna 1996 muuttanut Benyamin kommentoi jutussa kriittisesti Suomen maahanmuuttopolitiikkaa ja vaati tiukempaa kohtelua rikoksiin syyllistyneille turvapaikanhakijoille.

— Palautetta on tullut erittäin paljon, ja lähes kaikki positiivista, hän kertoo.

— Potilaatkin ovat tulleet kertomaan, että he ovat samaa mieltä, samoin monet työkaverit ja kollegat. Palautteesta 99 prosenttia on ollut positiivista.

Haastattelu julkaistiin sunnuntaisivuilla 7. helmikuuta. Siinä Benyamin kertoo päätymisestään Kairosta Kouvolaan ja siitä, miten paljon töitä vaati opetella suomen kieli ja päästä osaksi yhteiskuntaa. Egyptissä lääkäriksi valmistuneen Benyaminin tiellä oli monta mutkaa ennen kuin hän sai työskennellä lääkärinä myös Suomessa.

Keskustelu haastattelun ympärillä virisi kuitenkin Benyaminin maahanmuuttokommenteista. Samalla juttu ponkaisi Kouvolan Sanomien verkkosivuilla pikavauhtia koko alkuvuoden luetuimmaksi.

— En osannut odottaa noin vilkasta keskustelua. Ajattelin, että kyseessä on ihan tavallinen sunnuntaijuttu, jossa ei ole mitään sen kummempaa. Yllätyin, miten se lähti noin vilkkaasti leviämään joka paikassa, Benyamin sanoo.

Hän uskoo, että tilanne kertoo siitä, että ihmiset kyllä haluaisivat keskustella asiasta, mutta kunnon tilaisuutta ei ole annettu.

— Luulen, että helpottaa, että tästä puhuu joku, joka on hyvin vaikea leimata rasistiksi.

Benyamin uskoo, että julkinen keskustelu on vinoutunut suvaitsevaisten hyväksi, vaikka kriittisiä on oikeasti heitä enemmän. Siitä kielii myös se, että sunnuntain jutun palautteesta vain pieni osa on ollut negatiivista.

— Huomasin kyllä, että netissä joku toivotti tervemenoa Uuteen-Seelantiin, mutta suoraan sellaista ei ole minulle sanonut kukaan, Benyamin viittaa kommenttiin, jossa hän kertoo pohtineensa vaimonsa kanssa muuttoa pois Suomesta.

Hän sanoo olevansa valmis keskustelemaan myös eri mieltä olevien kanssa.

— Mutta sen pitää olla nimenomaan keskustelu. Minulle voi esittää mielipiteensä, mutta minulla on myös oikeus puolustaa omaani.

Tapani Olkku