Paristojen ja akkujen navat teipattava ennen kierrätystä — katso video-ohjeet teippaamiseen

8.2.2016 12:38 | Päivitetty: 8.2.2016 12:47
Uudet paristojenkeräyslaatikot näyttävät tältä.
Uudet paristojenkeräyslaatikot näyttävät tältä.

Kauppoihin vuoden alusta alkaen toimitetuissa uusissa paristojen ja pienakkujen keräyslaatikoissa on kuvallisia ohjeita siitä, kuinka paristoja ja akkuja kierrätetään. Läheskään kaikki paristojen kierrättäjät eivät nimittäin tiedä tai muista, että paristojen ja akkujen navat tulee teipata ennen kierrätykseen laittamista.

— Teippaamalla navat piiloon jo siinä vaiheessa, kun käytetyt paristot poistetaan esimerkiksi kaukosäätimestä, varmistetaan paristojen turvallinen kierrätys, paristojen kierrätysprosessia hoitavan Recser Oy:n toimitusjohtaja Tuomas Räsänen kertoo.

Teippaamattomat paristojen navat voivat kosketuksessa toistensa kanssa mennä oikosulkuun, kuumentua ja aiheuttaa tulipaloriskin.

Keräyslaatikoita löytyy kaikista kannettavia paristoja ja akkuja myyvistä kaupoista ja kioskeista. Laatikoihin voi tuoda kaikenkokoisia paristoja sekä ladattavia akkuja, joita käytetään langattomissa laitteissa kuten kameroissa, kannettavissa tietokoneissa, matkapuhelimissa sekä akkuporakoneissa.

— Kannettavia paristoja ja akkuja myyvän pisteen on otettava kaiken tyyppiset käytetyt kannettavat paristot ja akut vastaan ilman uuden ostopakkoa, Räsänen sanoo.

Paristojen ja akkujen kierrätyksellä vähennetään haitallisten aineiden kuten lyijyn ja raskasmetallien pääsyä luontoon, jossa ne imeytyvät maaperään. Samalla vähennetään ympäristökuormitusta käyttämällä akkujen ja paristojen raaka-aineet uudelleen.

Katso video paristojen oikeaoppisesta teippaamisesta täältä.

Marja Luumi