Kommentti: Biobuumissa kierrokset nousevat — kisa raaka-aineesta kiristyy

10.2.2016 15:04
Kuva: Kai Skyttä

Kiinalainen Kaidi jysäytti aamulla uutispommin. Yhtiö suunnittelee Kemin Ajokseen miljardi euroa maksavaa biojalostamoa.

Pohjois-Suomen työllisyydelle tehdas olisi erinomainen juttu. Toimiva laitos työllistäisi vakituisesti 150 henkeä, mutta muun muassa puun hankinnan kautta paljon suuremman joukon. Rakennusvaiheessa puhuttaisiin jopa tuhansista työpaikoista.

Ihan vielä ei kenenkään kannata silti pakata tavaroita Kemiin muuttoa varten. Investoinnin tiellä on monta mutkaa, joista yksi keskeinen on raaka-ainehuolto.

Jo Metsä Groupin Äänekoskelle rakentama tehdas muuttaa maan puuvirtoja tuntuvasti. Pohjoisestakin lähtee jatkossa paljon puuta kohti Keski-Suomea. Teoriassa metsissä riittää kyllä hakattavaa, mutta kun teoriaa lähtee viemään käytäntöön, raaka-aineen hinta tehtaalle vietynä voi nousta liian suureksi.

Itä- ja Pohjois-Suomeen on myös suunnitteilla monta muuta isoa tehdasta, jotka tarvitsevat puuta. Kiristyvä kilpailu raaka-aineesta tuppaa nostamaan hintoja. Hankkeiden kannattavuudelle puun hinta on keskeinen tekijä.

Kaidin hanketta on piirrelty samalle tontille, jonne Vapo vielä pari vuotta sitten suunnitteli omaa jalostamoaan. Se kaatui kannattavuuslaskelmiin. Nähtäväksi jää, miten Kaidi saa oman jalostamonsa näyttämään tuottoisalta. Kun öljyn hinta on alhaalla, se syö suoraan biopolttoaineen kannattavuutta.

Timo Laitakari