Rehtori pyysi Odinit poistumaan ennen turvapaikanhakijoiden kouluvierailua Valkealassa

10.2.2016 12:21 | Päivitetty: 10.2.2016 14:30
Kuva: Jussi Lopperi
Irakista Kouvolaan tulleet turvapaikanhakijat vierailivat Valkealan yläkoulussa keskiviikkona.
Irakista Kouvolaan tulleet turvapaikanhakijat vierailivat Valkealan yläkoulussa keskiviikkona.

Turvapaikanhakijoiden kouluvierailut jatkuivat keskiviikkona Valkealan yläkoulussa. Ennen tilaisuutta kymmenkunta Solders of Odinin jäsentä oli kokoontunut koulun pihan tuntumaan kirjaston pihalle. Koulun rehtori Pauli Pölönen jututti miehiä, minkä jälkeen he poistuivat paikalta. Tilaisuus sujui Valkealassa rauhallisesti.

— Ilmeisesti he halusivat vain olla näkyvillä, rehtori Pauli Pölönen sanoo.

Kouvolassa maanantaina alkaneista kouluvierailuista kerrottiin tiistaina kulttuurikeskus Saagan Facebook-sivustolla. Hyvin nopeasti viestiketju alkoi saada rasistisia piirteitä ja päivitys poistettiin. Myöhemmin julkaistuissa keskusteluissa väitettiin muun muassa vanhempien olleen huolestuneita ja vastustaneen kouluvierailuja. Valkealan yläkouluun ei tullut yhtään yhteydenottoa vanhemmilta ennen tilaisuutta.

— Mielestäni Facebookin keskustelussa olivat äänessä erilaisten ryhmien edustajat, eivätkä huolestuneet vanhemmat, sanoo projektikoordinaattori Taina Vainio.

Kokemukset alkuviikosta tehdyistä kouluvierailuista ovat Vainion mukaan olleet erittäin onnistuneita. Koululaiset ovat saaneet esittää kysymyksiä ja turvapaikanhakijat ovat niihin vastanneet. Erityisen aktiivista keskustelua syntyi tiistaina Inkeroisissa.

— Turvapaikanhakijat ovat juuri saapuneet sinne ja asia on siellä uusi. Koululaisilla oli tarve päästä kysymään mielessä olevia asioita turvapaikanhakijoilta itseltään ja he saivat niihin myös vastauksia, Vainio kertoo.

 

Muokattu otsikkoa 13.39. Kuva vaihdettu 14.30

Johanna Tenovirta