Myllykosken bioetanolihankkeelle paha takaisku

11.2.2016 6:31

Suomen Bioetanoli menetti viime viikolla Myllykosken bioetanolitehdashankkeen toisen pääomasijoittajan. Samalla katosi miljoonia euroja odotettua rahaa.

— Toinen lähti, toinen ei. Nyt etsitään uudestaan. Kontaktit on jo otettu ja odotetaan, että päästään eteenpäin, kertoo toimitusjohtaja Aate Laukkanen.

Laukkasen mukaan yhtiöllä on jäljelle jääneen sijoittajan kanssa suullinen sopimus kymmenistä miljoonista euroista, mutta ei lopullista varmistusta summasta eikä nimiä paperissa.

Tehdashankkeen jättäneen pääomasijoittajan yritystutkijat esittivät Laukkasen mukaan, että hanke on toteuttamiskelpoinen.

— Yhtiön hallitus kuitenkin hylkäsi sijoituksen. Se oli takaisku.

Laukkanen on tuskastunut siihen, kuinka hitaasti tehdashanke etenee. Hän pelkää, että Myllykosken tehdasalueen omistava UPM kyllästyy ja purkaa alueelta biotehtaan tarvitseman lämpölaitoksen.

— UPM on sanonutkin, etteivät koskaan uskoneet tässä näin kauan kestävän. UPM:llä ei ole biokattilalle käyttöä, vaan he ovat pitäneet sitä meitä varten. Siitä tulee heille kuluja koko ajan.

Laukkasen mukaan UPM ei ole antanut Suomen Bioetanolille takarajaa tontin ostamiseen.

Suomen Bioetanoli sai viime lokakuussa työ- ja elinkeinoministeriöltä vuoden jatkoajan valtion 30 miljoonan euron energiatukeen. Valtio maksaa tukea vasta hankkeen edistymisen perusteella.

Tehdasinvestointi maksaa kaikkiaan noin 150 miljoonaa euroa. Summasta on Laukkasen mukaan kasassa 30 miljoonan energiatuen lisäksi laitetoimittajalta 10 miljoonaa euroa ja pääomasijoittajalta useita kymmeniä miljoonia.

Pääomasijoittajat ja laitetoimittaja ryhtyvät yhtiön osakkaiksi. Suomen Bioetanoli tarvitsee osakkaiden kassasta 45—50 miljoonaa euroa ennen kuin se voi lainata puuttuvia rahoja pankista.

— Ennen kuin pääsemme hankkimaan vierasta pääomaa, tarvitsemme riippumattoman tutkimuslaitoksen tai insinööritoimiston tekemän laajan liiketoimintasuunnitelman.

Yhtiö on valinnut laitetoimittajien kilpailutukseen kaksi eurooppalaista yritystä, jotka testaavat omilla tehtaillaan Suomen Bioetanolin raaka-aineita: olkea, viljojen kuoriaineksia ja esimerkiksi oluttehtailta jäävää kaljan mäskiä.

Liiketoimintasuunnitelmaan tarvitaan takuu, että laitetoimittajan tekniikka toimii. Testausta ei ole Laukkasen mukaan päästy aloittamaan, koska oman pääoman hankkiminen on kesken.

Johanna Värjä