Kivijalkaliikkeiden realisointi hankalaa Kouvolassa — Kymenlaaksossa on liki 130 kiinteistöä tai osaketta ulosoton myyntilistalla

17.2.2016 13:44

Ulosotossa peritty rahasumma on Kymenlaaksossa säilynyt viisi viime vuotta lähes ennallaan. Vuonna 2015 ulosottotoimiston perintätulos oli 28,5 miljoonaa euroa. Johtava kihlakunnanvouti Kimmo Tuukkanen toteaa, että velkojille on tilitetty vuositalolla 28—30 miljoonaa.

— Summa muuttuu helposti, kun saadaan perittyä miljoonan euron myyntitulos. Esimerkiksi teollisuushallin myynti on iso perintä. Viime vuonna perintä kuitenkin koostui huomattavasti pienemmistä saatavista, Tuukkanen sanoo.

Myös vireille tulleiden tapauksien määrä on vakiintunut yli 80 000:een. Vuonna 2014 vireille tuli noin 88 000 tapausta. Viime vuonna määrä pieneni neljällä prosentilla 84 500 kappaleeseen.

Vuodenvaihteessa 2014—2015 ulosoton velallisten määrä oli maakunnassa 10 000, tässä vuodenvaihteessa 8 300.

Huomioitavaa Kymenlaakson ulosottoviraston alueella on realisointia odottavien kiinteistöiden tai osakkeiden määrä.

— Meillä odottaa realisointia 130 kohdetta. Se on merkittävä määrä.

Tämän päivän ilmiö on liikehuoneistojen määrän kasvu.

— Eritoten Kouvolassa kivijalkaliikkeiden realisointi on ongelmallista myös ulosotossa, sillä kauppakeskus Veturi on tyhjentänyt keskustan liiketiloja. Jopa kävelykadulla on tyhjillään olevia tiloja. Kotkassa ongelma on vielä vähäisempi, Tuukkanen kertoo.

Asuntojen ja kiinteistöiden realisointi tapahtuu joko salihuutokaupalla, netissä, suunnatulla huutokaupalla esimerkiksi lähistön maanomistajille tai vapaana myyntinä kiinteistövälityksen kautta.

— Nettihuutokauppa toimii. Tekevä ihminen voi tehdä tällaisen ostomenettelyn kautta tilin tai asua itse edullisessa asunnossa tekemättä mitään.

Jos realisoitava kiinteistö on veden äärellä, tulee esittelyyn tai lehti-ilmoituksen kautta kerrottuun kohteeseen voudin mukaan helposti 200 autollista katsojia.

— Mutta mikäli kiinteistön ympäriltä tai läheisyydestä on kadonnut kaikki, esimerkiksi lapsiperheen palvelut, kohde ei herätä niin paljon kiinnostusta, Tuukkanen sanoo.

Issu Huovinen