Leikkiä ja laulua päiväkotipäivän aluksi ja lopuksi

19.2.2016 6:00
Kuva: Jussi Lopperi
Musiikkihetki päiväkoti Soinnussa.
Musiikkihetki päiväkoti Soinnussa.

Musiikkia? Seikkailua? Kieleen tutustumista? Kouvolassa on tätä nykyä liuta yksityisiä päiväkoteja, jotka painottavat jotakin tiettyä teemaa. Helmikuun alussa avatussa päiväkoti Soinnussa korostuu musiikki.

— Lähtökohta on, että musiikki on arjessa mukana joka hetki jollakin tavalla. Soittaminen ja laulaminen on siitä yksi osa, improvisointi ja spontaani musisointi esimerkiksi ruokailutilanteessa toinen, kuvailee päiväkodin johtaja Henna Rämä.

Tavoitteena on saada musiikista lapsille mukavia kokemuksia, jotta musiikista irtoaisi iloa myöhemminkin elämässä.

Vahterossa toimii liikuntaan ja musiikkiin panostava päiväkoti Merituuli, ja liikuntaa korostaa myös Pilke-päiväkotien toinen yksikkö Kuperkeikka Putkinotkossa. Suomi—Amerikka-yhdistyksen päiväkodissa tutustutaan englannin kieleen, ruotsinkielistä päivähoitoa saa Kuusankosken Svenska lekskolanissa.

— Toteutamme samaa varhaiskasvatussuunnitelmaa kuin muissakin päiväkodeissa, mutta kaikkea toimintaa väritetään musiikilla, liikunnalla ja seikkailulla, kuvailee viime elokuussa avatun päiväkoti Merituulen johtaja Tiina Karavirta.

Esimerkiksi aamulla hoitoon tulevia lapsia voi olla vastassa temppurata, ja päivän askareita ja siirtymisiä tehdään laulujen säestyksellä.

Suomi—Amerikka-yhdistyksen päiväkodissa englanti on monenlaisessa käytössä.

— Tavoite on, että lapselle tulisi kielten oppimiseen yleisesti hyvä asenne ja sellainen olo, että ”olen aika hyvä tässä englannissa ja osaan jo aika paljon”. Sehän palvelee kaikkien kielten oppimista, kertoo päiväkodin johtaja Marketta Taiponen.

Tapani Olkku