Kommentti: Talvivaarasta pitäisi löytää viisasten kivi

23.2.2016 18:34

Talvivaaran kaivosyhtiön ongelmat syvenevät samaa tahtia kuin kaivoksen monttu Kainuussa.

Kaivosta pyörittävä Terrafame-yhtiö sai valtiolta viime vuonna 209 miljoonaa euroa toiminnan ylläpitämiseen. Rahojen piti riittää pari vuotta, jonka aikana toiminta tulisi saada kannattavaksi, ympäristöasiat laittaa kuntoon ja löytää mukaan yksityisiä sijoittajia.

Nyt rahat ovat kuitenkin jo lopussa, ja hallitus joutuu esittämään toiminnan jatkamiseksi 38,5 miljoonan euron lisärahoitusta Terrafamen oman pääoman kasvattamiseen.

Huonosti on siis mennyt, eikä tulevaisuuskaan näytä kovin lupaavalta. Ylen uutiset kertoivat tiistaina, että nikkelin maailmanmarkkinahinta on laskenut Terrafamen liiketoiminnan pohjana olevasta 16 000 dollarin tonnihinnasta 15 prosenttia eli 13 600 dollariin. Uusien sijoittajien löytäminen on vaikeaa, jos näkymät ovat huonot.

Talvivaaran päätuotteita nikkeliä ja sinkkiä käytetään teräksen valmistuksessa, jossa on Kiinan takia paha ylituotanto-ongelma. Myös Helsingin Sanomat uutisoi tiistaina, että Kiina tuottaa tällä hetkellä terästä kaksi kertaa niin paljon kuin Japani, Intia, Yhdysvallat ja Venäjä yhteensä. Komentotaloudestaan huolimatta Kiinan johto ei ole onnistunut sulkemaan terästehtaita vastaamaan maailmanmarkkinoiden kysyntää, ja siksi teräksen hinta pysynee alhaalla vielä vuosia.

Ympäristökysymyksetkin ovat vielä ratkaisematta. Kainuussa on lunta kertynyt 66 senttiä, joka keväällä sulaa ja pahentaa vesiongelmaa. Vettä on alueelle kertynyt jo noin 10 miljoonaa kuutioita, joka pitäisi puhdistaa ja johtaa johonkin.

Eduskunnan varapuhemies Mauri Pekkarinen (kesk.) esitti äskettäin, että kaivos laitettaisiin uinumaan, odottamaan parempia aikoja. Asiantuntijoiden mukaan kaivostoiminnan seisauttaminen pahentaisi vesiongelmaa ja aiheuttaisi uudenlaisia kuluja.

Talvivaaran perusongelma on ollut jo pitkään, että kaikki vaihtoehdot ovat huonoja. Jatkaminen maksaa, lopettaminen kai vielä enemmän, eikä uinuminenkaan ole ilmaista. Hallituksen nyt esittämä lisärahoitus närkästytti kansanedustajia, mutta järkeviä vaihtoehtoja ei taida olla. Veronmaksajien toive olisi, että malmilouhoksen seasta kuoriutuisi myös yksi viisasten kivi.

 

Markku Kumpunen

markku.kumpunen@kouvolansanomat.fi

Kirjoittaja on mielipidetoimittaja.