Ruumishuoneet pois maan alta — uusissa kylmiöissä arkku pannaan jäähdytettävän elementin sisälle

24.2.2016 6:42 | Päivitetty: 24.2.2016 10:00
Kuva: Lumikki Haaja
Kappelin laajennus on tulossa kuvan eteishallin ikkunoiden taakse samaan tasoon eteisen ja kappelisalin kanssa. Kuva on Välikankaalta.
Kappelin laajennus on tulossa kuvan eteishallin ikkunoiden taakse samaan tasoon eteisen ja kappelisalin kanssa. Kuva on Välikankaalta.

Kun ruumishuone sijaitsee maanpinnan alapuolella ja kulku siunauskappeliin on ulkokautta, arkkujen siirtoihin ja nostoihin liittyy työsuojelullinen riski. Anjalankosken seurakunnan Välikankaan, Karhunkankaan ja Hirvelän siunauskappelit aiotaan laajentaa kylmiöiden saamiseksi samaan tasoon kappelin kanssa. Ruumishuoneen korvaava kylmiötila tulisi eteishallin kupeeseen.

Nykyisten ruumishuoneiden sijainti pitkän ja kaltevan luiskan päässä on todettu työsuojelulliseksi riskiksi niin henkilökunnalle kuin hautausurakoitsijoillekin. Merkittävä riski liittyy talviliukkaisiin ja tilanteisiin, joissa arkkuja siirretään ja nostetaan.

Kun vainaja tuodaan ruumishuoneelle, auto peruuttaa kaltevaa luiskaa pitkin. Arkun nosto ja siirto ruumishuoneeseen voi olla etenkin talvella paitsi raskasta, myös vaarallista. Siunaustilaisuuksissa töissä on yksi vahtimestari, ja arkun siirrot kuuluvat hänelle.

Kappeleiden kylmiöihin on tulossa kuusi erikseen jäähdytettävää elementtiä, joihin arkut työnnetään. Näin säästetään energiaa. Vielä toistaiseksi jäähdytetään kokonainen ruumishuone.

Hirvelän kappeli on suunniteltu laajennettavaksi ensin. Karhunkangas olisi toinen ja Välikangas kolmas. Nykyiset valmistustila ja ruumishuone muutetaan laajennuksen jälkeen varastotiloiksi.

Jos tänä iltana kokoontuva yhteinen kirkkoneuvosto hyväksyy hallintojohtaja Riitta Longan päätösesityksen, asia etenee yhteisen kirkkovaltuuston hyväksyttäväksi ja edelleen tuomiokapitulin kautta Kirkkohallituksen vahvistettavaksi.

Hallintokäsittely saattaa jatkua ensi syksyyn, joten ihan heti kappeliremontti ei ala.

Otsikkoa muokattu kello 10.

Leena Laurila