Riistakamera ikuisti harvinaisen kuusipeuran myös Korialla, kauriiden seura kiinnosti

25.2.2016 8:30
Kuva: Kalle Multamäen riistakamera
Korialla liikkunut kuusipeura näkyi riistakamerassa useita kertoja. Tällä hetkellä se on jo pudottanut sarvensa ja kasvattaa uusia, entistä komeampia.
Korialla liikkunut kuusipeura näkyi riistakamerassa useita kertoja. Tällä hetkellä se on jo pudottanut sarvensa ja kasvattaa uusia, entistä komeampia.
Mäkelänmäen ruokintapaikka Korialla on ollut etenkin kauriiden suosiossa.

Kaakkois-Suomessa harvinainen kuusipeura on päätynyt riistakameran kuvaan myös Korialla. Korialaisen Kalle Multamäen riistakamerassa sarvipäinen pukki näkyi joulukuussa monta kertaa.

Kouvolan Sanomat kertoi aiemmin talvella muhniemeläisen Mikko Malinin riistakameran kuvaamasta kuusipeurasta. Hirvieläinten ruokintapaikalla vieraillut eläin on harvinainen näky näin idässä.

Kuusipeuran liikkeet kiinnostivat Malinia. Hän totesikin, että olisi mukava tietää, mistä se tuli ja mihin se meni.

Malin sai muutamia yhteydenottoja. Metsästyskerho Paukkua edustavalla Kalle Multamäellä on kuusipeurasta useita riistakamerakuvia ennen ja jälkeen Anjalan havainnon: itsenäisyyspäivältä, joulukuun puolivälistä ja joulukuun viimeiseltä päivältä.

Multamäki oli virittänyt kameran marraskuussa Metsäkulmantien suunnassa sijaitsevalle Mäkelänmäen ruokintapaikalle. Seuranta osoitti, että kuusipeura liikkui kauriiden mukana. Se tuli ruokinnalle joko pian näiden jälkeen tai vähän ennen näitä.

Kovien pakkasten ja kameran akun hiipumisen myötä kuvaus Mäkelänmäen kohteessa päättyi tammikuussa.

Mikko Malin sanoo olevan toivottavaa, että erilaiset epävarmatkin eläinhavainnot ilmoitetaan. Nämä voivat olla juuri se kaivattu puuttuva palanen.

Eräasioiden ylitarkastajana Metsähallituksessa työskentelevä Malin katsoo, että metsästäjien havaintojen perusteella voidaan muodostaa kuvaa esimerkiksi siitä, miten lämpenevät talvet vaikuttavat eri lajien esiintymiseen ja levinneisyyteen.

Leena Laurila