Lukijan mielipide: Kouvolalaiset tyytymättömiä politiikkaan, ei kaupunkiinsa

29.3.2016 21:37
Kuva: Lukas Pearsall

EPSI Ratingin tekemästä tutkimuksesta koskien suomalaisten tyytyväisyyttä asuinkuntiinsa selviää, että tyytymättömimpiä asuinkuntiinsa olivat Kouvolan ja Raaseporin asukkaat. Uutisessa sijoitusta perustellaan toteutetuilla kuntaliitoksilla. Jo nyt olemme saaneet palautetta, että tyytyväisiä kuitenkin ollaan Inkeroisissa. Myllykoskella tehdyn pikagallupin vastaukset olivat myös tyytyväisyyttä korostavia. Mistä sitten puristaa?

Kouvolan kaupungin aikaura on kestänyt reilut seitsemän vuotta. Tammikuun 1. päivänä 2009 emme tehneet kuntaliitosta, kuten maakuntalehdessä usein uutisoidaan. Uusi Kouvola syntyi yhdistymissopimuksen jälkeen, kun kaikki kuusi kuntaa ja kolme kuntayhtymää lakkautettiin. Muodostettiin uusi kunta. Kaupungin nimi vain ei toteutunut yhdistymisasiakirjan mukaiseksi. Ehdotus oli Kymi–niminen kaupunki (Kymi on vanha Korian aseman nimi). Maakuntalehden lobbauksen jälkeen päätettiin palata yhden entisen lakkautetun kunnan nimeen: Kouvola.

Kaupunkimme muodostavat vahvat teollisuustaajamat, maa- ja metsätalouden alueet sekä pienyrityskampukset. Ei sovi myöskään unohtaa vahvoja varuskuntia ja vapaa-ajan asuntojen määriä. Nämä eivät sijaitse ydin-Kouvolan alueella. Aikaisemmin kuuden kuntayksikön alla kuntien oli luonnollista profiloitua omiin tapahtumiinsa ja keskittää niihin riittävästi näkyvyyttä. Perusteet tälle linjaukselle olivat luonnollisesti paikalliset.

Mitä sitten meiltä puuttuu? Kaupungissa ei ole kyetty kokoamaan laajan alueen eri osia vahvaan yhteistyöhön. Menestymisen tae on kyvyssä tehdä päätöksiä. Eriskummalliselle itseruoskinnalle näkyy edelleenkin olevan sijaa. Puheet betonihelvetistä on syytä lopettaa. Tälle tielle lähti jopa kaupungin kulttuuri- ja kirjastolautakunta vuonna 2010 myöntäessään ensimmäisen Kouvolan kulttuuripalkinnon Kouvostoliitto -yhteisötaideprojektille. Esittelijänä ehdotin palkintoa kaupungin alueella toimineille kesäteattereille. Palkintosumma olisi jaettu tasapuolisesti kahdeksan kesäteatterein kesken.

Nyt on syytä etsiä jo selvitysvaiheessa laaditut parhaat käytännöt (best practice). Uusi Kouvola ei ole osiensa summa, vaan vähemmän, ja se on pakotettu yhden toimintatavan alle. Sijaa ei ole annettu kaupungin moniarvoisuudelle. Huono sijoitus EPSI Ratingin tutkimuksessa ei kerro tyytymättömyydestä omaan asuinalueeseen, vaan tyytymättömyydestä valittuun politiikkaan.

Eero Mattila, Myllykoski, Kouvola