Näin kypsennät kasvikset oikein savustuspöntössä

27.7.2016 12:14
Kuva: Apetit Ruoka Oy
Savustimeen voi lihan lisäksi laittaa monenmoisia kasviksia.
Savustimeen voi lihan lisäksi laittaa monenmoisia kasviksia.

Kasvisten syöminen on kovassa kasvussa. Kesälomalla grillaus on monille mieluinen tapa valmistaa ruokaa. Apetit Ruoka Oy:n tiedotteen mukaan uutta on kasvisten savustaminen, jolloin kypsennyksen yhteydessä niihin tulee hieno savun aromi. Näin teet sen oikein.

1 Laita savustimeen leppähaketta ja sokeripalat

Savustimeen laitetaan normaalisti ensin leppähaketta ja sokeripalat, samalla tavalla, kuin esimerkiksi kalan savustamisessa. Savustin saa kuumentua kunnolla ja vasta sitten sinne laitetaan kasvikset.

— Savustin on tarpeeksi kuuma, kun savunmuodostus on kunnolla alkanut, neuvoo Apetit Ruoka Oy:n keittiömestari Mikko Viitanen.

2 Leikkaa tasapaksuja paloja tai laita folionyyttiin

Homma aloitetaan kasvisten huuhtelulla ja paloittelulla.

— Kokonaisia kasviksia paloitellessa, kannattaa palakoko pitää riittävän suurena, jotta kasvikset eivät putoa savustimen ritilän väleistä. Esimerkiksi bataatti ja sipuli viipaloidaan puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi. Porkkanat voi halkaista pitkittäin kahteen tai kolmeen osaan. Kasvikset voi myös pilkkoa pienemmiksi paloiksi, jolloin ne laitetaan avoimeen folionyyttiin, Viitanen opastaa.

Valmiiksi paloiteltujen kasvisekoitusten savustaminen säästää aikaa. Kun käytät valmiiksi pilkottuja, suikaloituja tai suupaloiksi leikattuja kasviksia, jää tehtäväksi vain öljyn, suolan ja mausteiden lisääminen. Laita pilkotut kasvikset ritilälle folioalustalla tai avoimessa folionyytissä.

3 Ryöppää kovat kasvikset

Kovien kasvisten kypsyyden varmistamiseksi, palat voi ennen savustusta ryöpätä eli kiehauttaa kypsentämättä kiehuvassa vedessä noin 3–5 minuuttia palakoon mukaan.

— Kannattaa muistaa, että kasvikset ovat parhaimmillaan, kun ne jäävät sopivan rapsakoiksi, muistuttaa Viitanen.

4 Kasviöljyä, suolaa ja sen jälkeen kuumaan savustimeen

Ennen kypsentämistä kasvikset tulee pyöräyttää kasviöljyssä ja maustaa.

— Isommat kasvikset kannattaa pyöräyttää öljyssä ja sen jälkeen pinnalle ripotellaan suolaa. Folionyyttikypsennyksessä kasvisten päälle laitetaan hiukan öljyä ja suolaa. Mausteita, kuten esimerkiksi mustapippuria voi käyttää oman maun mukaan. Mielenkiintoista makua saa myös, jos käyttää maustettua rypsiöljyä, vaikkapa sitruunan tai yrttien makuista, Viitanen opastaa.

5 Kypsennä 10–15 minuuttia

Sopiva kypsennysaika on noin 10–15 minuuttia. Parhaimman lopputuloksen saa kun tietää, miten oma savustuspönttö toimii. Kokeilemalla ja harjoittelemalla pääsee hyvään lopputulokseen.Jos kesäkeittiössä on jäänyt edelliseltä päivältä keitettyjä varhaisperunoita, voi myös ne lämmittää savustimessa.

— Pyöräytä perunat öljyssä ja laita kokonaisina kuumaan savustimeen tai pilko tuoreen sipulin kanssa avoimeen folionyyttiin, ripottele öljyä ja suolaa päälle. Sopiva kypsennysaika on vain 4—5 minuuttia, keittiömestari Viitanen vinkkaa.

Lotta Kvist