Setlementtiyhdistys ahdingossa — Voikkaan visiitistä jäi vain velkaa

9.1.2017 20:00
Kuva: Lukas Pearsall
Susanna Jäppinen kaatoi glögiä Voikkaalla joulukuussa 2015 Tampereen Setlementtiyhdistyksen toiminnanjohtajalle Sami Wirkkulalle.
Susanna Jäppinen kaatoi glögiä Voikkaalla joulukuussa 2015 Tampereen Setlementtiyhdistyksen toiminnanjohtajalle Sami Wirkkulalle.

Pohjois-Kymen Setlementtiyhdistyksellä oli syksyllä 2015 kunnianhimoiset suunnitelmat.

Yhdistys vuokrasi Voikkaalta toimitilat. Toimistotilojen ohella avattiin kahvila, jonka oli määrä auttaa pitkäaikaistyöttömiä nuoria palaamaan työelämään. Yhdistyksen alivuokralaisena oli Kouvolan kaupunginVoikkaan olohuone.

— Halusimme tarjota nuorille palvelualan työpaikkoja, joista on puutetta. Meillä oli hyvät suunnitelma ja budjetoinnit, Pohjois-Kymen Setlementti ry:n hallituksen puheenjohtajana viime vuoden loppuun toiminut Katja Airaksinen sanoo.

Tappiollinen kahvilatoiminta ja muun rahoituksen ontuminen rapauttivat nopeasti yhdistyksen talouden.

— Laskelmat ei toteutuneet. Tilanne riistäytyi käsistä.

Maksuvaikeuksiin ajautunut yhdistys joutui sanomaan vuokrasopimuksensa irti Voikkaan Työväenyhdistyksen kanssa. Vuokrasopimuksen irtisanomisen jälkeen yhdistys maksoi vuokrarästit. 

Kahvila Ikkuna suljettiin heinäkuun alkupuolella.

Kahvilan ja toimitilojen perustamiskustannukset olivat noin 20 000 euroa. Kodittomaksi jääneen Setlementtiyhdistyksen maksettavaksi jäi tuhansien eurojen lisälaskut. Ne muodostuvat toimistoon leasingillä hankituista laitteista, joiden maksut jatkuvat vuoteen 2018 saakka.

Yhdistyksessä elettiin viime kesänä siinä toivossa, että se voisi jatkaa kahvilan pyörittämistä kaupungin vuokralaisena. Airaksinen uskoi, että yhdistyksen aikaisemmin kaupungille tarjoama yhteistyö olohuoneen merkeissä painaisi.

— Emme saaneet tehtyä yhteistyösopimusta kaupungin kanssa. Kaupunki halusi koko tilan nuorisotoimen käyttöön.

Palvelupäällikkö Anne Eriksson kaupungilta kertoo, että keväällä yritettiin löytää kaikille osapuolille sopivaa ratkaisua. Sellainen olisi ollut nuorisopalveluiden, Voikkaan olohuoneen ja Setlementin kahvilatoiminnan yhdistäminen.

— Viimeisessä palaverissa ilmeni, että Setlementti ei voi toteuttaa kahvilaa niin vähäisessä tilassa ja ajassa kuin olisi ollut mahdollista. Yhdistyksen työllistämistyö olisi vaatinut mahdollisuuden käyttää tiloja koko päivän.

Kouvolan tilaliikelaitos vuokrasi tila syyskuussa Voikkaan Työväenyhdistykseltä. Sen jälkeen niissä on toiminut Voikkaan olohuone ja nuorisotoimi.

Sosiaalisia palveluitaja sivistystyötä

Suomen Setlementtiliitto on kolmannen sektorin sitoutumaton ja voittoa tavoittelematon kansalaisjärjestö.

Se tekee sivistystyötä ja tuottaa sosiaalisia palveluita.

Noin 40 paikallista setlementtiyhdistystä toimii eri puolilla maata.

Pohjois-Kymen Setlementtiyhdistys perustettiin vuonna 2006. Uutena puheenjohtajana aloittaa tänä vuonna Tuula Typpö.

Setlementtitoiminnan rahoitus perustuu pääasiassa kuntien kanssa tehtävään yhteistyöhön, asiakasmaksuihin, opetusministeriön kautta saataviin valtionapuihin sekä Raha-automaattiyhdistyksen eli RAY:n projekti- ja investointiavustuksiin.

Kyösti Suolanen